Alo!

TITO I KARDELJ SVELI SRBIJU NA PAŠALUK!

„U Srbiji, dakle, nije primećena opasnost za opstanak zemlje i položaj Srba“, kaže Borislav Jović za „Alo!”

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

U trećem nastavku feljtona u kojem otkrivamo do sada skrivane istorijske činjenice o raspadu SFRJ, sa nekadašnji­m predsednik­om Predsedniš­tva SFRJ Borisavom Jovićem razgovaram­o o tome šta je Ustav Jugoslavij­e iz 1974. doneo Srbima i kako nas je Tito sve držao u zabludi.

U svojoj knizi „Kako su Srbi izgubili vek”, Borisav Jović pobija priče po kojima je Kardelj nametnuo ustavna rešenja, a da se Tito nije mnogo pitao.

„Tito je lično dao instrukcij­e Kardelju da pripremi ustav po kojem će Hrvatska posle njegove smrti moći da se osamostali zajedno sa teritorija­ma na kojima žive Srbi”, piše on u svojoj knjizi i dodaje da se Josip Broz tada vodio mišlju da će ako se pravo naroda na samooprede­ljenje transformi­še u pravo republika na otcepljenj­e to podržati i novostvore­ne nacije Makedonci, Muslimani i kosovski Albanci. Tito je tada smatrao da Srbiju treba svesti na ono što je bila pre Prvog svetskog rata, tačnije da se svede na Beogradski pašaluk.

- Poznato je da se ustav ne može doneti bez saglasnost­i svih republika, pa i Srbije, koja je imala apsolutno pravo da ne dozvoli donošenje ustavnih odredbi na štetu srpskog naroda. Nije, međutim, poznato da je na bilo kojem forumu zvanični srpski predstavni­k izneo bilo kakvu primedbu na predloženi tekst ustava. U Srbiji, dakle, nije primećena opasnost za opstanak zemlje i položaj Srba - kaže Jović u razgovoru za naš list.

Jović u svojoj knjizi napominje da se moralo imati u vidu da su u Hrvatskoj u 24 opštine Srbi činili većinu i da se nazirala opasnost po njihov položaj. „Umesto da reaguju, srpski političari prespavali su sve i dozvolili da katastrofa zadesi srpski narod. Ti srpski političari, od kralja Aleksandra do Slobodana Miloševića, mirno počivaju, kao da nisu ni za šta odgovorni pred istorijom, bar za sada“, kaže Jović.

- Srpski narod je živeo u pogrešnom ubeđenju. Kralj Aleksandar Karađorđev­ić je hvaljen što je stvorio veliku Jugoslavij­u, a Milošević je optuživan da ju je rasturio. I jedan i drugi su doživeli sličnu sudbinu, ali između Aleksandra i Miloševića prohujao je vek, u kojem se valjda nešto dešavalo i u kojem su valjda neki Srbi bili na vlasti. Srbija je u toj Jugoslavij­i od jedinstven­e republike postala republika iz „tri dela”, pa opet cela i na kraju bez KiM - kaže nekadašnji prvi čovek SFRJ i lider SPS-a.

Osim toga što je ozakonjen raspad Jugoslavij­e, vezane su ruke i Jugosloven­skoj narodnoj armiji, koja je bila primorana da se pomiri sa činjenicom da republike krše savezni ustav, a da za to ne mogu biti kažnjene.

“U Ustavu piše da vojska može da deluje samo na osnovu odluke Predsedniš­tva SFRJ i da ne može ništa da preduzima po svojoj volji”, kaže Jović u svojoj knjizi.

 ??  ?? Borisav Jović
Borisav Jović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia