Alo!

NemAm pArA dA kupIm pArtIZAn!

„Hitno doneti propis o privatizac­iji! Postoje domaći i strani privrednic­i koji bi uložili u klub, ja bih malo da odmorim dušu”

- Piše: D. J. BUŽIĆ dragutin.buzic@alo.rs

Košarkaški klub Partizan, nekada gigant u evropskim okvirima, prolazi kroz najteže trenutke u klupskoj istoriji.

Rezultatsk­i sunovrat započet još 2014. nastavljen je i ove sezone, pa je vrlo brzo došlo do nagomilava­nja višemilion­skih dugova. Raspad sistema u organizaci­onim strukturam­a je evidentan. Od crno-belih je ruke digao i predsednik Nikola Peković, koji četiri meseca nije uživo pogledao nijednu utakmicu izabranika trenera Aleksandra Džikića. Napuštenom i zapuštenom Partizanu preti velika tragedija, možda čak i gašenje kluba. U želji da se predupredi najcrnji scenario, Žarko Zečević, dugogodišn­ji sportski funkcioner i bivši košarkaš crno-belih, a sada uspešni privrednik i potpredsed­nik OKS-a, u razgovoru za „Alo!” jasno i glasno poručuje da jedini spas leži u privatizac­iji, u hitnoj prodaji Partizana!

Objasnite nam, na koji način Partizan može da preživi?

- U ovom trenutku mislim da bi trebalo doneti propis o privatizac­iji što pre jer je to jedina šansa da se vrhunski sport zadrži na željenom nivou, da bude konkurenta­n u Evropi i svetu. Košarkaški klub jeste u krizi, ali mislim da će te probleme prevazići, da Partizan kao sportski kolektiv, kao sportsko društvo, ima dovoljno snage za to.

Kako su crno-beli došli u ovu dramatičnu situaciju?

- U sportu je normalno da klub koji je 13 puta uzastopce osvojio prvenstvo države i koji je bio u vrhu evropske košarke, sa četiri učešća na fajnal foru i jednom titulom prvaka Starog kontineta, upadne u krizu. Naročito u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi država. Teško je onda ispratiti vrhunske rezultate i sve ono što vrhunski rezultati traže u smislu finansiran­ja i opštih uslova.

Koliko je realno da se privatizac­ija u sportu u neko skorije vreme sprovede u delo?

- Znate šta, ni naša zemlja ne može 30 godina da se izvuče iz problema, pa ne može ni stanje u srpskom sportu da se reši na jednostava­n način. Kako država izlazi iz problema i kako jača, tako će i naš sport biti snažniji.

Pričate o privatizac­iji, a znate li nekoga ko bi kupio ovakav Partizan?

- Uvek postoji opcija. U potencijal­noj prodaji kluba trebalo bi se osloniti na domaće i strane investitor­e. Partizan kao brend, u košarci i u fudbalu, pa i u ostalim sportovima, sigurno je zanimljiv za sve koji su zaintereso­vani za tu vrstu ulaganja.

Čovek ste sa odličnim poslovnim kontaktima, hoćete li preporučit­i potencijal­nog kupca Partizanu?

- Ako me budu tražili i ako me budu pitali za savet, ja sam za svoj klub uvek tu.

Da li biste vi kupili KK Partizan?

- Nemam ja materijaln­e mogućnosti da kupim Partizan. Mislim da imam dovoljno godina i da sam za pola veka bitisanja u Humskoj dosta dao klubu. Red je da i ja malo dušu odmorim, ali ako treba neka pomoć, biće mi zadovoljst­vo da dam doprinos.

Kažu da košarka nije profitabil­an sport?

- Diskutabil­na je to stvar. Mislim da su to predrasude, koje treba prevazići. Činjenica je da u Evropi košarka egzistira. Uostalom, NBA je jedna od najprofita­bilnijih liga na svetu.

Koliko je realna priča o privatizac­iji Partizana?

- Ukoliko nešto ne pokušate, nikad nećete ni uspeti - jasan je Žarko Zečević.

 ??  ?? Čekaju spas: Košarkaši Partizana
Čekaju spas: Košarkaši Partizana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia