Alo!

Saobraćajc­i U BElom ZA „BEli GrAD”!

- Piše: JOVANA NIKOLIć jovana.nikolic@alo.rs

Popularnos­ti Trga Slavija osim muzičke fontane odnedavno doprinosi još jedna atrakcija - saobraćajc­i u belim uniformama. Svi prolaznici, stranci i deca svoje fotoaparat­e i mobilne telefone usmeravaju ka njima. Ovi mladi, nasmejani momci toliko su im simpatični, a svečano odelo daje im određenu dozu elegancije prilikom regulisanj­a saobraćaja, pa su mnogi vozači u stanju da se zaustave nasred ulice samo da ih uslikaju.

Iako oni skromno kažu da nisu nikakvi specijalni policajci, već obični saobraćajc­i koji su dobili tu čast da svoj posao obavljaju u belim svečanim uniformama, priznaju da im i te kako prija pažnja sugrađana, sa kojima rado proćaskaju.

Bela šapka, košulja, pantalone, opasač i cipele u istoj toj boji navode prolaznike da ih mešaju sa mornarima, što njih slatko nasmeje. Dok ih starije osobe porede sa legendarni­m policajcem Jovanom Buljom, „baletanom” gradskih raskrsnica koji je sedamdeset­ih godina u sličnom belom odelu na istom mestu „raščišćava­o” Slaviju.

Ekipa „Alo!“imala je priliku da porazgovar­a sa ovim mladim momcima, koji su za kratko vreme postali novi simbol Beograda.

Slobodan Krstić, saobraćajn­i policajac, - Korišćenje bele uniforme za regulisanj­e saobraćaja u letnjem periodu bila je tradicija saobraćajn­e policije Beograda. Ova uniforma bila je i svojevrsna atrakcija. Zbog toga smo odlučili da se ponovo polako vratimo toj tradiciji. Naši planovi poklopili su se sa obnovom Slavije, a ispostavil­o se da je ovo rešenje interesant­no i sugrađanim­a - objašnjava Nedeljko Munjas, zamenik načelnika uprave saobraćajn­e policije Beograda.

ne krije da se dosta toga promenilo od kada su plavu uniformu zamenili belom.

- Najviše nam prilaze stariji građani da se slikaju sa nama. Sećaju se dana kada su oni bili mladi i kada je na ovom istom mestu bio policajac u beloj uniformi. Podsećamo ih na njihovu mladost i onaj stari Beograd. Međutim, mi smo i dalje obični policajci,

samo smo veća atrakcija nego što smo bili. Prija nam sve ovo, ali je malo i naporno. Veća je odgovornos­t i obaveza, jer ova uniforma zahteva da budemo doterani, uvek nasmejani, pristupačn­i i komunikati­vni u razgovoru sa građanima. Ipak, najviše nam se dopada to što pozitivnij­e delujemo na ljude, iako nas uglavnom ne vole, jer ih kažnjavamo kroz smeh priča Krstić.

Njegov kolega Milan Janković kaže da mu je najdraže kada im mališani sa roditeljim­a oduševljen­o prilaze u želji da se slikaju sa njima.

- Trudimo se da svima izađemo u susret. Starije generacije prilaze sa pitanjem da li se ponovo vraća to neko njihovo vreme iz sedamdeset­ih godina. Mnogo mi je drago što više možemo da pričamo sa građanima i da se slikamo, jer to pre nije bilo dozvoljeno, sad je drugačije i opuštenije. Komentari su pozitivni, a naše porodice su oduševljen­e. Bela uniforma je komotnija u letnjim danima, ali je zahtevnija i baš mora da se vodi računa o njoj - ističe Janković.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia