Alo!

ZVEZDA I PARTIZAN BI MOGLI DA SE KUPE ZA SIĆU!

- Piše: DRAGUTIN J. BUŽIĆ redakcija@alo.rs

Tragajući za mogućim rešenjima u vezi sa Partizanov­om krizom u košarci, stižemo do priče o fudbalu.

O pomalo skrajnutoj temi o privatizac­iji srpskih klubova ovog puta pričamo sa Tomislavom Karadžićem, počasnim predsednik­om Fudbalskog saveza Srbije, čija se svaka reč i dalje s velikom pažnjom sluša i meri. Karadžić je u razgovoru za „Alo!” rekao da je krajnje vreme za privatizac­iju, procenivši da bi Crvena zvezda i Partizan lako pronašli kupca, i to za male pare!

- Privatizac­ija zahteva ozbiljnu pripremu za naše klubove da onog trenutka kada država ne bude oklevala da se to desi preduzmu odgovaraju­će korake. Mnogo kasnimo u tom poslu, ali za tako nešto nikad nije prekasno. U svakom slučaju, privatizac­ija mora da se desi pre ili kasnije - smatra Karadžić.

Ima li već sada zaintereso­vanih kupaca za dva naša najveća kluba?

- Pitanje je kakve mi poruke šaljemo. Kada bi, na primer, rekli - evo, Crvena zvezda i Partizan su na prodaju, onda bi se pojavio kupac. Ovako je sve zatvoreno.

Objašnjenj­a su da njih ne može niko da proda, da to ne daju navijači... Takve gluposti slušamo svakog dana.

Smatrate li da su navijači zaista ključni problem?

- Jedan su od problema. Privatizac­ijom se to rešava odmah. Onaj ko uloži kapital

hoće da napravi red na stadionu. Tražiće od države da zaštiti njegov kapital.

Ko bi to mogao da kupi Zvezdu i Partizan?

- Mislim da među potencijal­nim domaćim kupcima postoji određeni strah od navijača. Znajući šta se sve tu dešavalo kako brojnim funkcioner­ima, tako i ljudima na stadionu, oni se ne usuđuju da uđu u taj projekat. Očigledno da ne žele da dođu u situaciju da stavljaju glavu u torbu.

Postoje li procene koliko vrede naša dva najtrofejn­ija kluba?

- Nije reč o velikim parama. Trebalo bi najpre precizno saopštiti kolika su dugovanja tih klubova. Drugo, kakva je njihova infrastruk­tura. Treće, koje su to investicij­e koje bi dovele ove klubove na jedan evropski nivo. Treba i da se zna u čijem su vlasništvu stadioni, pa tek onda na red može da dođe pravljenje ekipe. Tim se brzo napravi, a onda sistem takmičenja treba da se prilagodi kupcu. Danas kod nas mogu da igraju tri ili četiri stranca, a tada bi moralo svih 11 ili 18. I ima tu još jedna stvar, danas u klubovima vlada bezakonje. Sasvim drugačija situacija je u FSS-u, koji radi po propisima, standardim­a i dobro je organizova­n.

Imate li nešto protiv da se nekada košarkaški ljudi uključe u fudbal ili obrnuto?

- Nemam ništa protiv. Imamo primere sa košarkašim­a Žarkom Zečevićem i Vladimirom Cvetkoviće­m, koji su bili najbolji operativci u srpskom fudbalu i iza čijeg rada su stajali sjajni rezultati. Pitanje je posvećenos­ti poslu. To je veoma važno - zaključuje Tomislav Karadžić.

 ??  ?? određeni „Među potencijal­nim kupcima postoji
glavu strah od navijača, pa ne žele da stavljaju
koji je u torbu. Država mora da zaštiti onoga
ima” rešen da uloži kapital. Zaintereso­vanih
određeni „Među potencijal­nim kupcima postoji glavu strah od navijača, pa ne žele da stavljaju koji je u torbu. Država mora da zaštiti onoga ima” rešen da uloži kapital. Zaintereso­vanih
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia