Alo!

ADŽIć I KADIJEVIć SU HTELI DA UBIJU SLOBU!

„Uzmi, Blagoje, pištolj i pobij nas”, rekao je Milošević generalu Blagoju Adžiću pred Veljkom Kadijeviće­m i Borisavom Jovićem

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Nakon neuspelog puča JNA u SFRJ, iza zatvorenih vrata dogodio se veoma zanimljiv razgovor, koji je general Veljko Kadijević vodio sa glavnim ljudima iz Srbije u bivšoj Jugoslavij­i. Borisav Jović, tadašnji predsednik Predsedniš­tva i akter razgovora, za „Alo!” otkriva sve detalje sudbonosni­h pregovora koji su mogli, ili ipak nisu, da spasu zemlju od raspada.

U svojoj knjizi „Kako su Srbi izgubili vek” o svom razgovoru sa generalom Veljkom Kadijeviće­m Jović piše:

„Posle svega što se dogodilo, pozvao sam Kadijevića na razgovor i rekao mu da sam zgranut ponašanjem vojnog vrha, naročito njegovim lično. Kadijević nije očekivao da ga tako žestoko kritikujem. Začuđeno je pitao otkud sada tako teške reči”, napisao je on i dodao da ga Kadijević nije obavestio o tome da ima nameru da izvrši vojni puč. „Dakle, pokušao je da prevari Predsedniš­tvo, pa i mene, koji sam ga podržao u nameri da se uvede vanredno stanje”.

- Kadijević je nastojao da ceo slučaj ublaži činjenicom da je vojni vrh odustao od puča. Moj komentar je bio da oni nisu zreli da komanduju vojskom - kaže za naš list Jović i dodaje da su se rastali u hladnoj atmosferi i uz njegovu konstataci­ju da će nastaviti saradnju samo ako vojni vrh shvati šta je politički problem, a to je da je hrvatska vlast uzurpirala srpske teritorije suprotno volji srpskog naroda koji tamo živi.

Kako dalje u svojoj knjizi piše Jović, odnos srpskog rukovodstv­a i vojnog vrha mogao bi se definisati kao odnos iz nužde, sa ogromnim razlikama u stavovima. Međutim, kako tvrdi, Srbija je ipak JNA smatrala svojom vojskom.

- Kadijević je imao običaj da Miloševiću sugeriše neke svoje analize političke prirode, što je ovaj ignorisao i govorio mu da gleda svoja posla. Jednom prilikom, u pauzi sednice Predsedniš­tva SFRJ, u mojoj kancelarij­i sedeli smo Milošević,

Kadijević i ja, došao je Blagoje Adžić i sav revoltiran rekao: „Najradije bih uzeo pištolj i sve vas pobio!”. Milošević mu je odgovorio: „Uzmi, Blagoje, pištolj i pobij nas!”. Veljko Kadijević, koji je Blagoju bio nadređeni, nije reagovao. Valjda to dovoljno govori - kaže nam Jović.

On u svojoj knjizi zamera vrhu JNA na, kako kaže, saučesništ­vu u naoružavan­ju HDZ-a, kao i na tragediji

koja se kasnije dogodila sa samom vojskom, koju su blokirali po kasarnama u celoj Hrvatskoj.

„Ovakav propust, ako je uopšte propust, morao je u normalnim okolnostim­a da dovede do smene saveznog sekretara za narodnu odbranu Veljka Kadijevića, jer je jasno da se bez njegovog naloga ovako nešto ne bi moglo dogoditi”, piše Jović.

JNA saučestvov­ala u naoružavan­ju HDZ-a Jović

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia