Alo!

ZVER GUTA DOSTOJEVSK­OG U ZATVORU!

- Piše: DANICA ĆURUVIJA danica.curuvija@alo.rs

Sretko Kalinić (43) zvani Zver i Beli, osuđen na višedeceni­jske kazne zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića i zločina zemunskog klana, „prosvetlio“se u zatvoru, pa tako guta knjige Dostojevsk­og, Paula Koelja i Dejana Lučića, saznaje „Alo!”. Ovaj glavni egzekutor zemunskog ganga kaznu izdržava u strogo čuvanom sedmom paviljonu zatvora „Zabela” u Požarevcu, a da bi prekratiio dane, bacio se na čitanje probrane literature.

- Dostojevsk­i, Koeljo i Lučić su njegovi omiljeni pisci. Sam je u sobi i redovno vežba, a odvojen je od „crvenih beretki”. Nije mnogo pričljiv, a u posetu mu dolazi porodica, koja živi u Subotici - kaže izvor „Alo!”.

Kako saznajemo, Kalinić je uložio žalbu Evropskom sudu u Strazburu zbog kazne od 30 godina zatvora, na koliko je osuđen zbog učešća u Đinđićevom ubistvu.

- U žalbi je naveo da su mu povređena osnovna ljudska prava na suđenje i traži da se obnovi proces. Pored toga, on je uložio zahteve Ustavnom sudu Srije, u kojima U svojoj završnoj reči pred Specijalni­m sudom Sretko Kalinić je rekao da nije ubio Milana Jurišića Jureta, tvrdeći da ne koristi hladno oružje prilikom likvidacij­a. Njegov recept su, kako je rekao, „likvidacij­e beogradsko­g ološa koje traju pet do šest sekundi”. Najduža likvidacij­a mu je trajala minut i po, a reč je o ubistvu Zorana Uskokovića Skoleta. Jurišićevo raskomadan­o telo bačeno je u madridsku reku Manzanares. Za ovo ubistvo se Bojoviću sudilo u Španiji, ali je oslobođen optužbe. Tamošnji sud je prvostepen­om presudom utvrdio da se ne može verovati svedočenju Kalinića, koji je optužio svog, kako on kaže, nekadašnje­g prijatelja. Bojović je u svojoj odbrani tvrdio da je upravo Kalinić ubio i raskomadao Jurišića, jer je on poznat kao „kasapin”. traži da se preispitaj­u presude kojima je za zločine zemunskog klana osuđen na 40 godina robije i na 35 godina zatvora zbog ubistva Branka Jeftovića Jorge i atentata na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine - navodi sagovornik našeg lista.

Inače, Kalinić je na sudu tvrdio da nema veze sa Đinđićevim ubistvom i „pokopao” Zvezdana Jovanovića Zvekija (52) izjavom da je ubio premijera. Na sudu je tvrdio da je u vreme ubistva, 12. marta 2003, spavao, a da ga je oko 13 sati pozvao Mile Luković Kum.

- Posle ubistva sam sedeo sa Jovanoviće­m i Miletom Lukovićem Kumom i gledali smo televiziju, kada je Jovanović rekao: „Garantujem da nije živ” - rekao je Kalinić na početku ponovljeno­g suđenja za ubistvo premijera.

On je tada naveo i da mu je Luković rekao da je „Zveki zveknuo premijera”, a da je Jovanović potvrdio da je ubio Đinđića. Apelacioni sud u Beogradu „zapečatio” mu je kaznu od 40 robije zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik zemunskog klana. Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, a najnovijom pravosnažn­om presudom potvrđeno, Kalinić je, prema presudi, bio direktni izvršilac likvidacij­a Todora Gardašević­a, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanović­a, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića. Poslednja kazna, od 35 godina robije, izrečena mu je za ubistvo Jeftovića i atentate na Draškovića i Nedovića. Na početku suđenja, u oktobru 2010, Kalinić je priznao krivicu za Jeftovićev­o ubistvo i optužio Luku Bojovića (43) za krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

 ??  ?? Sud u Strazburu će
razmotriti Simovićevu žalbu
Miloš Simović
U ovakvoj ćeliji izdržava
kaznu Rado čita Paula Koelja i Dejana
Lučića. Sam je u sobi i odvojen je od „crvenih beretki”
Bira literaturu: Sretko Kalinić
Sud u Strazburu će razmotriti Simovićevu žalbu Miloš Simović U ovakvoj ćeliji izdržava kaznu Rado čita Paula Koelja i Dejana Lučića. Sam je u sobi i odvojen je od „crvenih beretki” Bira literaturu: Sretko Kalinić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia