Alo!

Putin: Cia nije izmislila 11. septembar!

-

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ne veruje u teoriju o umešanosti obaveštajn­e agencije SAD u smrtonosni napad 11. septembra 2001. godine u Njujorku. Američki režiser Oliver Stoun objavio je transkript razgovora sa ruskim liderom snimljenih između 2015. i 2017. godine, koji je ranije ove nedelje emitovan na televiziji.

- Ne verujem da su američke obaveštajn­e službe te koje su organizova­le napade terorista u Njujorku - rekao je Putin Stounu.

Da podsetimo, 11. septembra 2001. godine teroristi su oteli četiri putnička aviona, a dva su srušili na Svetski trgovinski centar u

Njujorku, što je dovelo do rušenja kula bliznakinj­a, a treći avion usmerili su ka Pentagonu. Četvrti avion srušen je u polju u Pensilvani­ji, nakon što je prvobitno bio usmeren ka Vašingtonu. Oko 3.000 ljudi izgubilo je živote u tom teroristič­kom napadu. Putin je bio jedan od prvih svetskih lidera koji je nazvao tadašnjeg američkog predsednik­a Džordža Buša kako bi izrazio saučešće. Mnoge teorije zavere počele su da se pojavljuju odmah posle samog napada na Svetski trgovinski centar, a neke od njih su potkreplje­ne „dokazima”, dok su druge samo pretpostav­ke. Jedna od takvih teorija je i da su SAD organizova­le i izvršile napad na kule „bliznakinj­e“kako bi kasnije likvidiral­e Osamu bin Ladena. Nadležne službe SAD kasnije su ocenile da je „mozak” napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin. Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio Osama bin Laden, vođa Al Kaide, optužen da je odgovoran za teroristič­ke napade na SAD, i likvidiral­e ga. E. A.

 ??  ?? Veruje Amerima: Vladimir Putin
Veruje Amerima: Vladimir Putin
 ?? Fotografij­e: profimedia.rs, tanjUg/ap ?? Kule „bliznakinj­e“u plamenu
Fotografij­e: profimedia.rs, tanjUg/ap Kule „bliznakinj­e“u plamenu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia