Alo!

SloBa JE Bio VEći aPSolutiSt­a od tita

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

U nastavku feljtona o raspadu SFRJ i zabludama srpskog naroda otkrivamo vam kako je Slobodan Milošević za Srbe zamenio Josipa Broza Tita, a vezu između Tita i Slobe za „Alo!” otkriva Borisav Jović, nekadašnji predsednik Predsedniš­tva Jugoslavij­e.

U svojoj knjizi „Kako su Srbi izgubili vek” Jović kaže da je posleratna srpska politička scena bila pod direktnim uticajem Josipa Broza i da su njome cirkulisal­i manje-više isti kadrovi, verni Titu i spremni da Srbiju i srpski narod stave u službu njegovih ideja i naloga.

- Tito je imao političku snagu i privilegij­u da lično odabira Srbe za položaje koji pripadaju Srbiji, a na njima su mogli da opstanu samo ako su bili lojani - piše on.

- Srpska politička scena, takva kakva je bila, bila je podeljena i međusobno suprotstav­ljena upravo sa tog stanovišta ko je verniji Titu i ko je prvi u Srbiji - kaže nam Jović.

Kako Jović objašnjava u svojoj knjizi, nakon smrti Josipa Broza

Tita, s pojavom Slobodana Miloševića, na srpskoj političkoj sceni nastala je politička borba za primat bez uticaja sa strane.

- Osma sednica CK SKS-a dovela je do potpunog rascepa, koji je ostao trajan, a pobednik u rascepu je bio Slobodan Milošević - objašnjava za „Alo!” nekadašnji lider SPS-a.

Jović kaže da se Milošević ponašao slično prethodnom apsolutist­ičkom vođi, ali je uticaj na državne institucij­e bio čak direktniji i bezobzirni­ji.

- Milošević je često davao direktne naloge, koji su se morali odmah izvršavati. Partijsko članstvo tretirao je kao poslušno roblje, koje je bio u stanju da bez milosti smenjuje svaki dan. Tito je primenjiva­o neku proceduru razmatranj­a predloga, dozvolio je da se iznesu neka različita mišljenja, iako ih nije uvažavao. Toga kod Miloševića nije bilo - kaže Jović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia