Alo!

Karabataci u saftu sa rižotom

-

Potrebno je: bujon od kocke 4 karabataka malo pirea od 100 g pirinča paradajza glavica luka ulje suvi začin i 1 dl pavlake za biber kuvanje Priprema: Karabatake operite i osušite. Namažite suvim začinom i pireom od paradajza i ostavite da malo odstoje. U sud stavite ulje i ugrejte na srednjoj temperatur­i. Prepržite karabatake prvo sa strane kožice, pa onda i sa druge strane. Izvadite iz suda. Dodajte malo bujona i prokuvajte masnoću iz suda. Vratite karabatake i krčkajte poklopljen­e pola sata. U sud stavite malo ulja i u šolji izmerite 100 grama pirinča. Dodajte u sud. Nalijte istom količinom (dve šolje) vrelog bujona. Kada proključa, smanjite na jedinicu i kuvajte poklopljen­o dvadesetak minuta. Po želji na kraju dodajte puter, malo pavlake za kuvanje ili parmezan. SAVET: Kada kupujete pirinač, obratite pažnju da li je dugog ili kratkog zrna. Pirinač kratkog zrna je lepljiv, a pirinač dugog zrna je rastresit i manje ispušta skorba. Integralni pirinač se duže kuva od belog oljuštenog pirinča, duže se kuva, ali i vari, i ima više vitamina B. Orašastog je ukusa. Postoji i instant-integralni pirinač, koji se brže kuva i odličnog je kvaliteta, ali je skuplji.

Priprema: Crni luk isecite na polumesece. Malo posolite i promešajte da otpusti ljutinu. Paradajz isecite na kriške, papriku na kolutiće, krastavac isecite na četvrtine, a zatim na kockice.

Dodajte soli po ukusu i začinte uljem.

SAVET: Najbolje je da se salata pravi pred serviranje. Ipak, ako želite da ubrzate proces, isecite sve ostale sastojke osim paradajza, koji ćete dodati na kraju i začiniti salatu. Ako se narenda tvrdi beli sir, napravićet­e šopsku salatu. Po želji dodajte ljutu papričicu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia