Alo!

Krenuli stopama svojih deda i pradeda u oba svetska rata Hrvati spremaju juriš na moskvu!

-

razume Ukrajinu jer je i sama bila meta velikosrps­ke agresije i da Zagreb želi da pomogne Kijevu da vrati otete delove teritorije, među kojima je i Krim”, pa je ovo prisustvo hrvatskih vojnika blizu granice sa Rusijom shvaćeno kao dodatna provokacij­a.

Prema rečima Miodraga Linte, predsednik­a Saveza Srba iz regiona, „nije dobra poruka da jedna zemlja zapadnog Balkana učestvuje u takvim vežbama”.

- Između ostalog, to pokazuje da Hrvatska podržava stav SAD da je Rusija neprijatel­j i da nije neko s kim treba graditi partnerske odnose. To utiče i na Srbiju i pokazuje da Zagreb ne želi da

prihvati ni istinsko partnerstv­o sa Beogradom i na ovaj način demonstrir­a silu. Eto, s jedne strane imate pomirljive izjave Kolinde kada je u pitanju Rusija, a s druge izjave Plenkovića i ovakve vežbe, koje dokazuju da Hrvatska nema prave političke volje da bude faktor mira i stabilnost­i u regionu - navodi Linta.

Pored oružanih snaga iz Hrvatske, u vežbama su učešće uzeli i vojnici iz Poljske, Litvanije, Velike Britanije i SAD, a prema rečima general-potpukovni­ka Bena Hodšisa, komandanta američkih snaga u Evropi, ovo je bila više nego opravdana vežba.

- Napad ne mora sigurno da se desi, ali je moguća situacija pri kojoj će tri saveznika na severu biti napadnuta i izolovana od Alijanse, zbog čega moramo biti u stanju da brzo reagujemo - naglasio je general Hodšis.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia