Alo!

JOKIĆ NEMA RAZLOGA DA ODUSTANE!

„Opravdan je samo izostanak Bjelice zbog povrede, a ja se ne zovem Nikola da bih znao da li će on da zaigra”

- Piše: V. ZOGOVIĆ redakcija@alo.rs

Ako je suditi po rečima selektora košarkaške reprezenta­cije Srbije Aleksandra Đorđevića, naša selekcija će tokom Evropskog prvenstva (31. avgust - 17. septembar) biti oslabljena za Nikolu Jokića i Nemanju Bjelicu. Sa druge strane, među 25 kandidata za nacionalni tim ponovo je, baš kao što je „Alo!” i najavio, Boban Marjanović.

Način na koji je Đorđević odgovrio na pitanje da li to što je Jokić na spisku znači i da će centar Denvera igrati govori da su šanse minimalne.

- Da li se ja zovem Nikola Jokić? Mislim da sam vam odgovorio na pitanje - poručio je Đorđević.

Što se tiče Bjelice, koji je operisao stopalo u maju, situacija je takođe prilično jasna.

- On i dalje nosi zaštitnu čizmu. Trenutno je u Njujorku na pregledima, pa će se tek po njegovom povratku znati u kakvom je stanju. Nemojte me pitati da li sam optimista ili ne, znaćemo sve kada se on vrati. Njegov odgovor očekujem za dva dana - iskren je Đorđević.

Na spisku potencijal­nih kandidata za reprezenta­ciju je 25. igrača, a novajlije su Branko Lazić i Ognjen Dobrić (Crvena zvezda), kao i Aleksa Radonov i Dejan Davidovac (FMP).

- Svako ko dobije poziv da se nađe na početku priprema ima šansu da se nameće za spisak. To su sve ozbiljni kandidati, zato i jesu tu, ideja i planovi postoje, postoji kostur ekipe, koji igra zajedno. Nije lako izboriti se za mesto u ovoj reprezenta­ciji. Svake godine postoje bar trojica mladih igrača koje pratimo i koje nagrađujem­o i podstičemo da budu ozbiljni u namerama da obuku dres Srbije. Radanova pratimo duže vreme, momak igra atipično i može da pokrije tri pozicije. Kao rezultat uspeha ekipe FMP na spisak je pozvan još jedan njegov saigrač. Trudimo se da sve radimo planski, igrači moraju da pokažu kvalitet, kontinuite­t - ne ostavlja dilemu Sale „nacionale“.

Ipak, za selektora Srbije, osim u slučaju Nemanje Bjelice, nema legitimnog razloga da bilo ko od kandidata otkaže učešće.

- Svaki igrač, u vremenu kada smo razgovaral­i, nije znao šta će mu se desiti na kraju sezone. Ali svi su u dobrom fizičkom stanju, ne vidim razlog da se ne odazovu. Što se mene tiče, nema legitimnih razloga za otkaz, osim u slučaju Nemanje Bjelice - precizan je Đorđević.

Bez obzira na sve što je govorio o problemima pred EP, Đorđević je bio jasan. - Naš cilj, zadatak i obaveza je da se borimo za medalju. Ništa manje od medalje ne dolazi u obzir kada postavljam­o ciljeve.

Srbija će se u prvoj fazi, u Istanbulu, nadmetati u grupi D sa Letonijom (1. septembra od 16 sati po srednjeevr­opskom vremenu), Rusijom (2. septembra od 16 sati), Turskom (4. septembra od 20 sati), Velikom Britanijom (5. septembra od 16 sati) i Belgijom (7. septembra od 16.15), a četiri najbolja tima iz svake grupe proći će dalje, u nokaut fazu. Grupa u kojoj su „orlovi” se u osmini finala ukršta sa grupom C, u kojoj su Hrvatska, Češka, Španija, Crna Gora, Rumunija i Mađarska, a selektor je najavio da će u narednih desetak dana spisak kandidata biti sveden na 18 imena.

 ??  ?? „Medalja je naša obaveza”: Aleksandar
Đorđević
Misterija traje: Nikola
Jokić
„Medalja je naša obaveza”: Aleksandar Đorđević Misterija traje: Nikola Jokić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia