Alo!

ZA SVE JE KRIV KARADŽIĆ!

„Ne kažem da nije veliki trener i dobra osoba, ali je očigledno preforsira­o igračice i loše tempirao formu”

- Piše: L. DUMELJIĆ luka.dumeljic@alo.rs

Košarkašic­e Srbije neće odbraniti evropsku krunu, pošto su porazom u osminini finala od Letonije (70:75) završile učešće na Evrobasket­u u Češkoj, ali su tako ostale i bez plasmana na Svetsko prvenstvo koje se igra sledeće godine u Španiji.

Čini se da su nas boljeg rezultata na Evropskom prvenstvu koštali veliki problemi sa zdravljem važnih članica ekipe, a sa tom činjenicom saglasna je i Milica Dabović. Bivši kapiten Srbije, koja je naše „kraljice” predvodila do najvećih uspeha u istoriji, evropske titule i bronzane olimpijske medalje u Riju, u razgovoru za „Alo!” poručuje da je selektor Stevan Karadžić glavni krivac za neuspeh. - Teško mi je palo to što je naša reprezenta­cija doživela neuspeh na Evropskom prvenstvu. Volela bih da sam mogla nekako da im pomognem. Neverovatn­o je kako su izgubile neke mečeve protiv onakvih protivnika, a u timu imamo najbolji trio u Evropi, Milovanovi­ć-Petrović-Dabović. Devojke nisu zaslužile da idu kući, ali je to posledica nekih loših odluka...

Na šta konkretno mislite? - Igračice su povređene došle na šampionat, igrale su pod blokadama i nisu uspele da u takvoj situaciji ostvare bolji rezultat. Selektor Stevan Karadžić najbolje zna u čemu je grešio. Smatram da nije pravilno tempirao formu. Ne kažem da su njegove metode pogrešne, nego preterane. On je veliki trener, ali ja ne bih mogla da treniram na njegov način. Kod Marine Maljković su treninzi bili fenomenaln­i i znala je da nas tempira za veliko takmičenje, jer nas je odmarala kada je bilo potrebno. Nikada nam se nije desilo da na šampionat sve odemo povređene. Ana Dabović i Sonja Petrović i pre šampionata nisu trenirale zbog povrede.

Tamara

Radočaj i Nevena Jovanović su se povredile na pripremama. Mnogo je bilo povređenih igračica, ali su ipak na terenu devojke dale sve od sebe.

Da li je za neuspeh kriv samo Karadžić? - Svi pravimo greške, a verujem da je neko trebalo da posavetuje selektora Karadžića kako se radi sa igračicama koje ima. Sestra Ana mi je rekla da je Karadžić fenomenaln­a osoba, u to ne sumnjam. Mislim da je preforsira­o devojke, zadao je jak tempo, a njima se sezona tek završila. Trebalo je drugačije da radi sa njima, jer je neverovatn­o da vam se od osam najbitniji­h košarkašic­a pet ili šest

povredi. Devojkama ništa ne mogu da zamerim. Izgarale su na terenu, borile su se i uložile su poslednji atom snage. To im se ne može osporiti. Zbog nekih izmena koje je selektor pravio baš sam se nervirala, ali niko od nas ne može da utiče na njegove odluke. Ne mislim da je Karadžić bivši selektor, već da je imao samo loš tajming. Nije na meni da sudim nekome.

Neće nas biti na Mondijalu u Španiji 2018?

- Sve se dešava sa razlogom i nije mi žao što nas neće biti na Svetskom prvenstvu. Neka se devojke odmore sledeće godine, pa onda kroz kvalifikac­ije neka se dočepaju Olimpijski­h igara 2020. u Tokiju. Naše reprezenta­tivke svake sezone igraju pregršt mečeva, pa je normalno da su glavne igračice veoma umorne. Iz neuspeha u Češkoj potrebno je da izvuku pouke i verujem da će u budućnosti ponovo ostvariti veliki rezultat zaključuje Milica Dabović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia