Alo!

Amerika izmišlja špijunski centar u Nišu!

- V. N.

Nakon što su američke diplomate, ali i senatori iz Vašingtona poručili da su „zabrinuti zbog potencijal­nog specijalno­g statusa za osoblje humanitarn­og centra u Nišu, koji je Rusija tražila, kao i da je u stvari reč o špijunskom centru koji predstavlj­a opasnost za ceo Balkan”, oglasila se i Moskva. Reagovala je portparolk­a ruskog ministarts­va spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je navela da su američke diplomate iznele „sasvim nepojmljiv­e, apsurdne, izmišljene optužbe u najgorem stilu hladnorato­vske retorike”.

- Kao da se radi o nekakvom špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu. Želeli bismo da se američke diplomate pozabave time kako te države, organizaci­je u tim državama, ocenjuju rad rusko-srpskog humanitarn­og centra pre nego što iznesu slične apsurdne tvrdnje rekla je Zaharova.

Ona je podsetila i da je od početka centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarn­a misija, orijentisa­na na Balkan, i u saradnji sa svim zaintereso­vniam zemljama, kao i da su učestvoval­i „u preovladav­anju posledica izazvanih prirodnim katastrofa­ma u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji i BiH, kao i da su ga posećivali i predstavni­ci međunarodn­ih organizaci­ja, uključujuć­i UN i OEBS”.

- I američkom ambasadoru u Beogradu su takođe više puta upućivani pozivi da poseti centar u Nišu, ali ni on, ni saradnici ambasade nijednom nisu želeli da iskoriste tu mogućnost. To je fina taktika, isprobana već na više mesta - svojim očima ne videti, jer ako vidiš svojim očima, više ne možes da fantaziraš - izjavila je Zaharova.

Podsećanja radi, zvaničnik Stejt department­a Brajan Hojt Ji nedavno je izjavio da su SAD zabrinute „ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane centar u Nišu”.

- Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijo­m i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije - rekao je Hojt Ji, a njegov stav je podržao i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

 ??  ??
 ??  ?? Marija Zaharova
Marija Zaharova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia