Alo!

Pazite s kreditima, kamate će da rastu

-

mobilima klanja kao idolu zaboravlja šta je cilj automobila. Već više od deset godina ne vozim jer sam ušao u neke godine, imam 80 godina. Poenta je u jednom - bitno je stići sa tačke A do tačke B, a da li ću ići autobusom

ili autom, ovakvim ili onakvim, meni je sasvim svejedno. Da li je automobil luksuzan ili običan, stvarno je nebitno, jer se kotrlja, pa kotrlja. Sveštenici automobilo­m ne idu na izložbu, pa da je bitno kako on izgleda, nego u crkvu, i zato bi bilo savim u redu da voze neke skromnije - naveo je Kalezić.

Guverner Centralne banke Hrvatske Boris Vujčić u intervjuu za „Alo!” poručuje građanima da ne brzaju sa uzimanjem kredita zbog trenutno niskih kamatnih stopa jer će one u budućnosti samo rasti, ali i poručuje da bi banke trebalo da preuzmu deo troškova kredita na sebe.

Vujčić tako savetuje građane da, ukoliko već koriste situaciju trenutno jeftinih kredita, vode računa da njihove kamate budu fiksne.

- Naš savet je preporuka bankama da klijentima koji sada uzimaju kredite nude mogućnost fiksiranja kamatne stope, ali da to ponude i onima koji su ih ranije uzeli. Jer jeste da su sada kamatne stope niske i da zaduživanj­e izgleda veoma atraktivno, međutim, velika je razlika u tome da li se to zaduživanj­e realizuje u fiksnim ili varijabiln­im kamatnim stopama, kao i za koju referentnu stopu su te kamatne stope vezane.

Iako su kamate na minimumu, dužnici bi za nekoliko godina mogli proći poput dužnika u švajcarcim­a, koji su se zaduživali u toj valuti kada je ona bila na minimumu, da bi u narednim godinama ekstremno porasla i kredite načinila i nekoliko puta skupljim?

- Oni koji imaju duži rok dospeća kredita svakako moraju dobro razmisliti o tome da li im se isplati rizik povećanja kamatne stope ili pak njeno fiksiranje. U tom pogledu, siguran sam da postoji prostor za banke da takve troškove preuzmu i na sebe, pogotovo zato što je u ovom trenutku i trošak kamatnih svopova relativno nizak.

Dugoročno gledano, neminovno sledi rast kamata, inflacije, cena...

- Što se tiče inflacije, odnosno rasta cena, on zavisi najviše od uvozne inflacije, s obzirom na to da se, kada su naše zemlje u pitanju, radi o malim i otvorenim ekonomijam­a. A u velikoj meri je i sama Evropska unija, odnosno evzona pod uticajem niskih cena u Kini i ostalim zemljama u razvoju koje proizvode negativnu uvezenu stopu inflacije. Onda je i za sve ostale manje zemlje to važna determinan­ta. Ne bih rekao da u kratkom roku

 ?? Foto: r. getel ?? Ni srpsko sveštenstv­o nije imuno na luksuzni prevoz Treba izdržati toplotni udar
Foto: r. getel Ni srpsko sveštenstv­o nije imuno na luksuzni prevoz Treba izdržati toplotni udar
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia