Alo!

Montenegro skup kao Monte karlo

- Piše: IVANA MIŠIć ivana.gataric@alo.rs

Leto u Crnoj Gori - rupa bez dna! Spremate kofer i maštate o sunčanju na plaži, o hladnoj limunadi u kafiću, nemojte se previše opustiti, jer ćete tim tempom ostati praznih džepova za tri dana. Dnevno ćete potrošiti od 15 do 50 evra samo zato što ležite na plaži, i to bez pića!

Ukoliko ste zamislili da dane provodite u hladu suncobrana, na udobnim ležaljkama, za dve osobe dnevno je potrebno izdvojiti čak do 100 evra za komplet od dve ležaljke na nekim elitnijim plažama, i to bez suncobrana, dok se za obične smrtnike koji bi odmarali na plažama u Kotoru, Budvi, Herceg Novom cene kreću od osam do 50 evra. Možete iznajmiti pedalinu na pola sata, ali se prvo raspitajte o ceni, jer one variraju od plaže do plaže, uglavnom se kreću od pet do 15 evra. Priuštite sebi jedno piće dok se opuštate uz zvuke talasa mora, ali se ne zanosite, jer će vas konobari na plaži odrati i naplatiti vam točeno pivo i do dva i po evra, a „koka-kolu“i do dva evra. Nemojte se iznenaditi kada posle sunčanja poželite da se istuširate i tu uslugu platite pedeset centi.

Ako ste rešili da malo sačuvate novčanik i na putu do apartmana odlučite da svratite do obližnje samoposlug­e, idite u hipermarke­te, jer su cene približne kao

*cene u evrima u Srbiji, dvadeset centi gore-dole. Međutim, ako ipak zalutate u neku malu lokalnu prodavnicu, pripremite se, jer ćete 100 grama kafe platiti minimum jedan i po evro. Normalna cena hleba je oko 60 centi, ali u nekim radnjama ide i do dva-tri evra, dok svinjsko meso ( but, plećka, vrat) košta od četiri do šest evra po kilogramu.

Nemojte da vas prevari usputna kupovina sitnica, suvenira, čije se cene kreću od nekoliko evra do 15-20. Tako lagane letnje majice na šetalištim­a, koje koštaju od tri do pet evra, posle dva pranja mogu poslužiti samo kao krpa za prašinu. Za kvalitetni­ju

*cene u evrima garderobu, koju ćete nositi i narednog leta, treba izdvojiti od 10 do 15 evra za majicu, 10 evra za pantalone ili šorts i do 20 evra za kupaći kostim.

Sigurno ne zamišljate kako ćete na letovanju spremati ručak svakog dana, pa ponekad možete izdvojiti od šest do devet evra za

*cene u evrima picu, ili od pet do sedam evra za jelo na dnevnom meniju.

Kada sve ovo stavite na kantar i preračunat­e se, razmislite da li ćete poneti konzervira­nu hranu iz Srbije i letovati pet-šest dana duže, ili ćete živeti kao car sedam dana i kasnije otplaćivat­i letovanje nekoliko meseci na rate.

*cene u e

 ??  ?? Dnevno možete potrošiti od 15 do 50 evra samo zato što ležite na plaži, i to bez pića!
Dnevno možete potrošiti od 15 do 50 evra samo zato što ležite na plaži, i to bez pića!
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia