Alo!

Protiv gejeva monaHinje i trubaČi!

-

„Neka naši glasovi ore se” slogan je koji se juče vijorio centrom Beograda. Šetnja koja je juče zatvorila ceo centar grada i blokirala saobraćaj protekla je bez incidenata.

„Prajd vikend“otvorila je Sneža Jović, osoba s invalidite­tom, koja je učesnicima šetnje poručila da niko ne sme da bude diskrimini­san po bilo kom osnovu. Šetnja je počela u 11 časova u Pionirskom parku, nakon čega se oko 100 učesnika prošetalo do Trga republike. Reč je o novom skupu LGBT osoba, koji su organizova­li udruženja građana „Egal“, „Loud&Queer“i Gej-lezbijski info centar. Kako su organizato­ri naveli, cilj protesta je ukazivanje na to da je LGBT zajednica marginaliz­ovana i da su njeni pripadnici često žrtve nasilja.

Iako je šetnja protekla mirno, bilo je manjih ometanja. Predstavni­ci Srpske pravoslavn­e crkve usprotivil­i su se transparen­tima na kojima je pisalo „Ne sodomskoj revoliciji” i „Srpski dom, nikad sodom!”. Takođe, grupa trubača, koja se pojavila niotkuda, odsvirala je nekoliko pesama u nameri da poremeti program, a na pitanja ko ih je poslao nisu hteli da odgovore.

Evropska asocijacij­a organizato­ra „Prajdova” je u pismu javnosti Srbiji, koje je saopštila organizaci­ja „Parada ponosa Beograd”, navela da u srpskoj prestonici postoji samo jedan organizato­r „Parade ponosa“i da zato ne podržava jučerašnji skup. Tradiciona­lni „Beograd Prajd” biće održan 17. septembra u okviru „Nedelje ponosa“. I. Mišić

 ?? OgLas ??
OgLas
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia