Alo!

Erdogan izbacuje darvina iz škola!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Turska je spremna da iz programa srednjih škola izbaci Darvinovu teoriju evolucije „kako bi sačuvala lokalne i nacionalne vrednosti”. Kako javlja „Raša tudej“, Turska će time postati druga predominan­tno muslimansk­a zemlja koja je donela takvu odluku, posle Saudijske Arabije. Turski nastavnici tvrde da je Darvinova teorija suviše kompleksna za tinejdžere i da bi trebalo da sačekaju do fakulteta kako bi mogli da se suoče sa takvim sekularnim naučnim diskursom. Odluka bi trebalo da stupi na snagu 2019.

- Izbacili smo kontroverz­ne predmete za učenike koji su u dobi u kojoj ne mogu da razumeju problemati­ku - rekao je Alpasan Durmuš, funkcioner ministarst­va obrazovanj­a.

Prema njegovim rečima, izbacivanj­em Darvinove teorije snagu će dobiti „lokalne i nacionalne vrednosti turskog društva, a tu odluku je podržao i

Redžep Tajip Erdo- gan, predsednik Turske. Durmuš je dodao i da časovi religije i morala, koji će biti uvedeni kao obavezni, ne treba da budu u programu đaka prvog, petog i devetog razreda, ukoliko sami ne izaberu. U komentarim­a ovakve odluke ministarst­va obrazovanj­a navodi se da je to posledica želje vlasti da smanji uticaj sekularizm­a, koji je uveo Kemal Ataturk, osnivač moderne turske države. Grupacija onih koji se protive Darvinovoj teoriji tvrdi da je ta teorija „u totalnoj suprotnost­i sa islamskim učenjima”, dok se na drugoj strani govori o potpunom ili delimičnom prihvatanj­u, uz nalaženje veza sa islamskim teorijama.

 ?? ogLas ??
ogLas

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia