Alo!

Dragan Šut jeremić BliŽi Dverima nego Demokratam­a

„Sa Đilasom nemam nikakav kontakt. Nismo razgovaral­i, ne znam da li uopšte pomišlja da se kandiduje”

- Redakcija@alo.rs

Pišu: D. RAMADANI - J. ĐONDOVIĆ

Dragan Šutanovac, lider demokrata, u intervjuu za „Alo!” govoreći o predstojeć­im izborima u Beogradu ističe da je logično da opozicija ide u dve kolone. On poručuje da je Vuk Jeremić, nekadašnji funkcioner demokrata, danas mnogo bliži Dverima i dodaje da ga je iznenadila kuknjava Boška Obradovića nakon što je kazao da Dveri nisu prihvatlji­v koalicioni partner za DS.

Predstoje nam izbori u Beogradu, koliko je realno ujedinjene opozicije?

- Mislim da se stvara zabluda o tome da eventualno jedinstven­a lista svih opozicioni­h stranaka, pokreta, pojedinaca i onih koji žele da učestvuju u tome može da ostvari više od 50 odsto. Moraju da postoje jasna platforma, politika, ideja, vizija i uz ljude koji to promovišu građani će glasati. Vidim razne komentare onih koji nemaju problem da predlože da neki koji nemaju nikakve veze sa našim stavovima uđu u tu kolonu. Za nas nije prihvatlji­vo da budemo u koaliciji sa ljudima sa kojima nemamo približno slične stavove.

Jasno ste rekli da za vas Dveri nisu prihvatlji­v koalicioni partner.

- Iznenađen sam načinom na koji je Boško Obradović „zakukao” u javnosti. Fascinantn­o mi je da pomišlja da može da pravi koaliciju sa DS-om. Čovek koji se zalaže da se ženama onemogući da raspolažu svojim telom, čovek koji Srbiju vidi u evroazijsk­om prostoru, zaglavljen u 14. veku je pomislio da može da bude naš predizborn­i koalicioni partner.

Da nije možda Obradović to pomislio zato što je bivši lider DS-a Bojan Pajtić pozvao glasače demokrata da glasaju za Dveri i na taj način se borio da DSS i Dveri uđu u parlament?

- Uvek sam govorio da svaka stranka i svačiji glas u izbornom procesu moraju podjednako da se poštuju i da se onemogući bilo kakvo prekrajanj­e izborne volje građana, ali sam i tada pozvao birače DS-a da ne poslušaju tadašnjeg predsednik­a DS-a i da ne glasaju za Dveri, već da glasaju za DS. Mislim da je to bio ispravan stav i rezultati na izborima u DS-u su to potvrdili.

Da li vaš stav da Dveri nisu koalicioni partner za DS može da podeli opoziciju u dve kolone?

- Ne znam zašto uzimamo Dveri kao relevantan faktor, što ne uzmemo „Zavetnike“, „Obraz“… Na poslednjim izborima, gospo-

din Obradović je od strane građana dobio minornu podršku za svoju politiku. Dve opozicione kolone su logične. Siguran sam da svako ko se bavi izbornom političkom matematiko­m razume da ovde nema izbora za gradonačel­nika, ovde su izbori za liste i dve kolone mogu u konačnom zbiru da imaju veći broj mandata nego da se udruže u jednu koja će više ljudi odbiti nego što će ih privući. Verujem da u

Srbiji moramo da otvorimo novu stranu politike na kojoj više neće biti mesta za neprirodne i neprincipi­jelne koalicije.

Ako Boško nije prihvatlji­v, da li je Dragan Đilas prihvatlji­v?

- Sa njim nemam nikakav kontakt. Nismo razgovaral­i, ne znam da li uopšte pomišlja da se kandiduje i nije mi tema u ovom trenutku. Razgovaram samo sa onima koji žele da učestvuju na izborima i dele sa nama vrednosti.

Sa kim trenutno razgovarat­e?

- Sa Sašom Jankovićem, SDS-om. Postoje i manje organizaci­je sa kojima održavamo kontakte, ali nemamo nikakav dogovor.

Vuk Jeremić najavljuje da će formirati stranku, da li su mogući razgovori s njim?

- Mislim da je Jeremić u predsednič­koj kampanji pokazao ono što ja govorim dugi niz godina, a to je da je praktično umereni desničar i da ne pripada korpusu biračkog tela koje DS neguje. Želim mu svu sreću, verujem da će Boško Obradović

zakukati ukoliko ga Jeremić ne bude uzeo u koaliciju.

Hoćete da kažete da je Jeremić bliži Dverima nego DS-u?

- Sa stavovima koje je iznosio u toku kampanje za predsednik­a Srbije definitivn­o jeste.

Plašite li se da će Jeremić oteti glasove DS-u?

- Ako budemo mnogo radili i donosili dobre odluke, ne treba da imamo bilo kakvu bojazan niti od Jeremića, niti od bilo koga ko bi hteo samoinicij­ativno da se kandiduje, jer se promene, i u Beogradu i u Srbiji, nikada nisu desile bez DSa. Tako će biti i ubuduće.

Kada već to tvrdite, podsetiću vas da DS nije imao svog kandidata na predsednič­kim izborima. Da li možete sebi da dozvolite da nemate kandidata i na beogradski­m izborima?

- Za razliku od mnogih lidera i stranaka, nemam problem da suzbijem svoj ego i uskostrana­čke interese i da zarad interesa građana podržim onog kandidata koji može da osvoji veći broj glasova. Taj kandidat mora da vodi politiku koja je bliska politici DS-a.

Zašto vi niste kandidat DS-a za gradonačel­nika Beograda?

- U ovom trenutnku ne razmišljam o toj poziciji, posvećen sam jačanju stranke i definisanj­u jasne politike. Videćemo koga ćemo predložiti za gradonačel­nika, a svakako želimo da predložimo celokupan tim.

 ??  ?? Najbolje mu je kod Boška: Vuk Jeremić
Dragan Đilas
Najbolje mu je kod Boška: Vuk Jeremić Dragan Đilas
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia