Alo!

Muslimani slave Ramazanski bajram!

-

Muslimani slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajn­ija islamska praznika. Ramazanski bajram obeležava kraj posta i početak veselja - dane Bajrama. Ramazansku poruku uputio je Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice Srbije i muftija sandžački. Praznik su vernicima čestitali i najviši državni zvaničnici.

Prvi dan Ramazansko­g bajrama počeo je jutarnjom molitvom Bajram namaz, juče ujutru u Bajrakli džamiji u Beogradu. Bajram namaz, koji prethodi jednom od dva najveća islamska praznika - Bajramu, počinje 45 minuta posle izlaska sunca. Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimansk­og kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju „praznikom položenog ispita”.

Sead Nasufović, reis-ululema Islamske zajednice Srbije, poželeo je svim muslimanim­a srećan Ramazanski bajram i poručio da je juče bio prvi dan Ramazansko­g bajrama i obaveza muslimana je da radost podele s porodicom, komšijama i prijatelji­ma, kao i da obiđu umrle i zamole boga za njihov večni mir i spas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je juče reisu-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću, predsednik­u Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludu Dudiću i svim građanima islamske veroispove­sti Ramazanski bajram. U čestitki se kaže:

- Neka se radost praznika useli u srca svih nas i neka nas ispuni međusobnim mirom, ljubavlju i tolerancij­om! Uz iskrene želje da zajednički­m radom i pregalaštv­om napravimo bolju Srbiju, od srca čestitam praznik: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!”, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednik­a. D. R.

 ??  ?? Proslava u Moskvi
Proslava u Moskvi
 ??  ?? Bajrakli džamija u Beogradu
Bajrakli džamija u Beogradu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia