Alo!

„Nebojša Vuković nije poznavao ubijene novinare!”

-

Povodom serijala u „Alo!” novinama o ubistvima novinara, oglasilo se i Udruženje novinara Srbije. - Nebojša Vuković, koji ovih dana reklamira svoju knjigu „Nebeska redakcija“o ubijenim novinarima, rado pominje Udruženje novinara Srbije, što je učinio i u razgovoru za „Alo“. Umesto da govori u pohvalnom tonu, jer se o ubijenim i nestalim novinarima informisao baš sa sajta Udruženja novinara Srbije i čak, iako to ne navodi, uvodni deo svoje knjige prepisao iz UNS-ovog „Dosijea o ubijenim i nestalim novinarima“, što smo lako uočili iz navoda u jednom drugom listu, on priča o svojim dostignući­ma, koja još nismo uspeli da vidimo. Kaže da „Udruženje novinara Srbije nema odgovor“što se uredniku „Privrednog pregleda“Dušanu Ivanoviću izgubio svaki trag i dodaje da policija taj slučaj vodi kao otvoren. Ima li Vuković odgovor? U listu „Alo!“ga ne daje, ali kaže da je posle dvogodišnj­eg istraživan­ja kao novi otkrio slučaj ubistva RTS-ovog novinara Zorana Amidžića i njegove ekipe 1991. godine na Baniji, o čemu su svi elektronsk­i mediji još tada izveštaval­i, a Zoran Amidžić likvidiran sa prijatelji­ma Jovo Ilić, nekadašnji komandant 3. bataljona 544. motorizova­ne brigade JNA, potvrdio je da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje.

- Sa mnom niko od vojnih onda navodi podatke koje su svi već u mnogo navrata čitali na sajtu UNS-a. Da je u hrvatskom „Slobodnom tjedniku“objavljen tekst iz kojeg se lako vidi da je neko ko ga je pisao bio u posedu ličnih Amidžićevi­h stvari. Sudeći po dosadašnjo­j priči pisca knjiga o Ceci i Kapetanu Draganu, zemunskom klanu, čiji je vođa Dušan Spasojević finansirao list ili civilnih vlasti nije kontaktira­o kada je pucano u njih. Ipak, prvi sam bio na licu mesta i prevezao ranjenog Sretena Ilića do brigadne bolnice u

Glini - ispričao je Ilić.

monstruozn­o ubijenih ostalo je petoro dece. Ognjen, Maja, Vanja, Vladimir i Jelena ostali su bez roditelja, dok su otac i majka Dejana Milićevića izgubili sina jedinca. Okolnosti pod kojima su stradali niko nije istražio, ubice nisu pronađene, niti je država Srbija ikada zvanično tražila od Hrvatske da pronađe i kazni ubice - navodi Vuković.

Na inicijativ­u Zorana Brkića ustanovlje­na je novinarska nagrada za reportažu “Zoran Amidžić”, ali je dodaljena samo jednom!

- Boli me do neba što su ih danas država i kuća za koju su radili zaboravili. Ovo je tužna istina o novinarima koje neko pominje samo kada im trebaju. I oni su zaslužili da se njihova imena nađu ne nekom spomeniku sa pitanjem “Zašto?” - kaže Zoran Brkić. Autor “Nebeske redakcije” kaže da će zbog novinara poput Amidžića večito biti u dilemi koliko je dobro kada posvećenos­t profesiji postane jednakost sa sopstvenim životom.

- Bio je jedan od onih koji su živeli novinarstv­o i kojima je i kuća bila redakcija! - sa neskriveni­m divljenjem kaže Vuković. „Identitet“, za koji je Vuković radio, znao je samo dva od 19 novinara o kojima je pisao. Zapravo, znao je, sam kaže, jednog - Dadu Vujasinovi­ć, i iz viđenja Slavka Ćuruviju. Za većinu ostalih, mi iz Udruženja novinara Srbije smo ubeđeni, saznao je baš sa našeg sajta - tvrdi Dragana Bjelica, v. d. generalnog sekretara Udruženja novinara Srbije.

 ??  ?? Ognjen ne zna ko mu je pre 26 godina ubio oca
Ognjen ne zna ko mu je pre 26 godina ubio oca
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia