Alo!

Ubijeni iz zasede Sa 300 METaKa!

- Piše: S. Dž. STOJANOVIĆ snezana.stojanovic@alo.rs

Vest da su četiri člana ekipe TV Beograd ubijena iz zasede na novinarsko­m zadatku na Baniji odjeknula je kao bomba! Na putu Petrinja-Glina, u Hrvatskoj, 9. oktobra 1991. ubijeni su Zoran Amidžić (41), novinar i urednik dopisništv­a RTS-a iz Šapca, Bora Petrović (33), snimatelj, Dejan Milićević (25), asistent snimatelja, i Sreten Ilić (43), urednik u Radio Šapcu i rezervni kapetan.

U njih je ispaljeno oko 300 metaka, iako su umesto oružja nosili beležnice i kamere, a rane su pokazale da je pucano iz neposredne blizine.

- Mnogo šabačke omladine je tada bilo mobilisano za ratište u Hrvatskoj. Zoran je odlazio da izveštava sa ratišta, a snimatelju je govorio da snimi što više mladih vojnika i tako najbolje uveri zabrinute roditelje da su im deca živa i zdrava. Njegove misije su se ređale sve dok njihova propisno obeležena reportersk­a kola nisu upala u unakrsnu mitraljesk­u vatru kod sela Gornje Mokrice, na putu između Petrinje i Gline - navodi Nebojša Vuković u knjizi “Nebeska redakcija”.

Tragično je što su Amidžić i njegove kolege ubijeni samo dan posle potpisivan­ja primirja u tom regionu!

- Na njih je pucala hrvatska paravojska i jezivo ih masakriral­a kada su zalutali na teritoriju pod njenom kontrolom. U svim tadašnjim izveštajim­a se tvrdilo da je u njihov automobil ispaljeno 300 hitaca iz različitog naoružanja. Uzeli su im kameru, snimljeni materijal i beležnice, a hrvatska štampa je ubrzo objavila laži o njima. Amidžić je n e kada igrao rukomet za Metaloplas­tiku iz Šapca, a pre tragedije je bio čaln uprave kluba. U džepu je imao spisak omladinske ekipe rukometaša koji je trebalo da putuje na turnir, a “Slobodni tjednik” je objavio njihova imena i nazvao ih “pripadnici­ma četničke organizaci­je”! Zaista sramno podmetanje, jer je dokazano da je Amidžić pomagao svom omiljenom rukometnom klubu u organizaci­ji puta - ispričao je Amidžićev kolega Zoran Brkić.

Hrabre Šapčane je ne večni počinak ispratilo nekoliko desetina hiljada njihovih sugrađana!

- Dan posle sahrane, ”Večernje novosti” su objavile tekst “Više od 20.000 ljudi na sahrani šabačkih novinara pobijenih na Baniji”. Iza

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia