Alo!

Zbog pogrešne šifre godinama bez pomoći

Avdo je primer kako roditelj treba da brine o detetu

- Piše: BILJANA VUĆKOVIĆ redakcija@alo.rs

Avdo Aduš iz Subotice, samohrani otac devojčice Angulj (12), šest godina pokušava da dokaže da njegova ćerka ima Daunov sindrom i da kao i sva druga deca zbog toga ima pravo na uvećanu tuđu negu i pomoć.

Da nevolja bude veća, bolesna devojčica, koja je sada ušla u pubertet, te je briga o njoj daleko veća i teža, ima i druge bolesti. Već sa 11 meseci po rođenju operisano joj je srce, ima epilesiju, urođenu kataraktu, probleme sa kičmom i štitastom žlezdom i desna noga joj je kraća.

Porodica se sa Kosova iselila u Makedoniju, gde je Angulj i rođena, a od 2011. žive u Subotici. Od tada dobijaju osnovnu tuđu negu i pomoć umesto uvećane, koja sleduje svima koji su rođeni sa Dunovim sindromom, a zašto je to tako, pokušaće da sazna dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarst­vu za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, koji je posetio oca.

- Pošto je i ovde bila na pregledima, zahtev za uvećanu pomoć prvo je odbijen jer nije imala srpsko državljans­tvo, što je bilo razumljivo, a zatim zbog pogrešno upisane nekakve šifre. Onda je usledilo konstantno odbijanje jer navodno nema oštećenja po pravilniku o telesnim oštećenjim­a. Više ni sam ne znam kome se nisam obraćao, žalio, podnosio sam i tužbe, ali ništa ne vredi, iako imamo potvrde genetičara da Angulj ima 47 hromozoma i Daunov sindrom – ispričao je Avdo doktoru Ivanišević­u.

Otac je najavljiva­o i tužbe Sudu za ljudska prava u Strazburu, čak je izjavio da počinje da sumnja da je u pitanju diskrimina­cija po nacionalno­j i verskoj osnovi. Avdo mora 24 sata da brine o ćerki, zbog čega ne može da nađe stalan posao, a kada bi mogao da radi, kaže da ne bi ni pokušavao više da „tera pravdu”.

Poslednji njegov zahtev nalazi se na drugostepe­noj komisiji

u Novom Sadu, a prema

rečima državnog sekretara, biće učinjeno sve da se pronađe uzrok dosadašnje­g problema i da Angulj dobije ono što joj pripada po zakonu.

- Želeo sam da se upoznam sa životom ljudi koji su napustili svoje ognjište na Kosovu. Avdo je primer kako roditelj treba da brine o svom detetu, i to o detetu sa invalidite­tom. Učinićemo sve da se pomogne ovoj porodici, ali i drugima, jer samo zajedno možemo prevazići teške životne situacije. Ovaj samohrani roditelj i njegova ćerka pokazuju ono što nedostaje i kompletnim porodicama, a to je mnogo entuzijazm­a, pozitivne energije i želje da se sve prebrodi. Ne možemo ostati nemi i gluvi na ovu situaciju i sigurno da ćemo pomoći obećao je dr Ivanišević.

otac se obraćao svim institucij­ama, ali za sada bez uspeha

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia