Alo!

Dačić: Njihov status će rešavati naredna vlada

-

Ivica Dačić je istakao da će pitanje statusa službenika centra u Nišu rešiti buduća vlada, jer je aktuelna u tehničkom mandatu, a da se to pitanje mora rešiti na ovaj ili onaj način. On je istakao da se to pitanje već godinama politizuje. Podsetio je da je potpisao osnivanje Centra zajedno sa Sergejom Šojuguom, pred tadašnjim predsednic­ima Rusije i Srbije Dmitrijem

ne da neki diplomatsk­i status, jer na ovaj način stavljamo Medvedevom i Borisom Tadićem.

- Postojao je predlog da dobiju status administra­tivno-tehničkog osoblja, kao u ambasadama, isto kao što imaju druge zemlje ili organizaci­je, poput NATO ili SAD. Pošto ime centra sadrži reč “humanitarn­i“, onda je od strane nekih američkih političara postavljen­o pitanje zašto humanitarc­i traže diplomatsk­i status - rekao je Dačić.

i Ruse u nezgodan položaj. Šta ako nedajbože odluče da ugase centar? Došlo je leto, vidimo kakvi sve požari besne On je ukazao na to da Crveni krst, na primer, ima diplomatsk­i status u svim zemljama na svetu.

- To pitanje se politizuje i videćemo kako će se rešiti. Mora da se reši na jedan ili drugi nacicn. Ja sam pitanje pokrenuo sa predlogom da se rešava - podvukao je on i dodao:

- Niko od nas nije ljubitelj istoka ili zapada, već samo svoje zemlje.

po Evropi, šta ako i nas tako nešto zadesi? Mi nemamo avione za gašenje požara i ko će onda

biti odgovoran za katastrofu koja bi usledila? - zapitao se Lazanski.

- Plašim se da polako klizimo u situaciju da nam Rusi saopšte da odlaze iz Niša. Moramo da znamo da pomoć EU u elementarn­im nepogodama nije ni približno toliko brza i efikasna kao pomoć Ruske Federacije. Videli smo svi koliko im je trebalo vremena da pošalju jedan helikopter u Crnu Goru kada su tu zemlju zadesile snežne mećave. I na kraju, centar u Nišu je regionalno značajan jer su Rusi odatle pomagali svim zemljama u okruženju u borbi sa požarima i ne vidim razlog za toliku mistifikac­iju - naveo je Lazanski.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia