Alo!

Rafal ga je sprečio da pošalje izveštaj

Milan Žegarac (44), specijalni izveštač „Večernjih novosti” iz Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, poginuo je 7. oktobra 1991.

- Piše: S. DŽ. STOJANOVIĆ snezana.stojanovic@alo.rs

Rafal iz mitraljeza ga je sprečio da pošalje poslednji izveštaj! Milan Žegarac (44), specijalni izveštač „Večernjih novosti” sa ratišta u Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, poginuo je 7. oktobra 1991. u Vukovaru. Njegov poslednji tekst objavljen je istog dana kada je stigla zlokobna vest da je ubijen, dok istraga o njegovoj smrti nikada nije pokrenuta.

- Vođen profesiona­lnom željom da što vernije prikaže borbe za oslobođenj­e Vukovara, našao se ispred boraca! Bio je punih 800 metara na teritoriji koju kontrolišu gardisti i mupovci. Okružen sa svih strana hrvatskim oružanim formacijam­a, bio je ubrzo sam popunio tužnom vešću. Od vozača „Politike” Milana Stevanović­a i kolege Jovana Dulovića iz „Politike ekspres” čuo sam da je stradao moj Žegi... Kasno sinoć, javili su nam da je Jokić preminuo na putu za somborsku bolnicu - napisao je Gulan dan posle pogibje Žegarca.

Pokojni novinar Jovan Dulović, koji je 1991. izveštavao za „Politiku ekspres”, bio je svedok da se na dan Žegijeve smrti nešto gadno zakuvalo na raskrsnici Hercegovač­ke i Trpinjske ulice u Vukovaru, gde su specijalci komandanta Koleta vodili borbu sa mupovcima.

- Komandant Kole i njegovi ljudi bili su opkoljeni sa svih strana i nisu znali da im se Žegarac i Jokić približava­ju. Jurnuli su u prodor i probili obruč bez gubitaka, ali deset metara od žarišta bitke naišli su na mrtvog Žegarca i povređenog Jokića - napisao je Dulović.

Žegarac je ubijen samo dva dana pre Zorana Amidžića, sa kojim je bio nerazdvoja­n.

- Putovali su zajedno i planirali reportaže, a prepoznali su se po novinarsko­m nervu. U tandemu su uradili seriju reportaža o velikoj aferi iz lovno-šumarskog gazdinstva „Jelen” iz Baranje, koja je bila među najčitanij­im tekstovima iz Podrinja, Slavonije i Baranje. Žegarac je pomagao novinarima koji su tek pristizali na ratno područje i savetovao ih kako da se sačuvaju. Izgleda da je „samo” zaboravio kako da sačuva sebe! - navodi Vuković u knjizi. SUTRA: Jadranko Božanović ubijen na vratima svog stana

U želji da što vernije prikaže borbe, našao se 800 metara

ispred boraca!

 ?? OGLAs ?? Jusuf Čehajić, jedan od poginulih
na zadatku laka meta - objavljeno je dan posle njegove pogibje.
Bio je izveštač od početka sukoba u Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu. Želeći da što tačnije prenese zbivanja za oslobođenj­e Vukovara, krenuo je sa...
OGLAs Jusuf Čehajić, jedan od poginulih na zadatku laka meta - objavljeno je dan posle njegove pogibje. Bio je izveštač od početka sukoba u Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu. Želeći da što tačnije prenese zbivanja za oslobođenj­e Vukovara, krenuo je sa...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia