Alo!

Šta ako mE StrEFi toPLotni udar?

-

Kako se sve do petka živa u termometru neće spuštati ispod 40. podeoka, neophodno je da se dobro pripremimo za predstojeć­e pretople dane, jer zbog posla i drugih obaveza ne možemo baš da se od 11 do 17 sati zablindira­mo u stanu. Opasnosti nas vrebaju na vrelom asfaltu i moramo biti spremni da se izborimo sa dva potencijal­na neprijatel­ja toplotnim udarom i sunčanicom.

Dr Marija Radulović, specijalis­ta urgentne medicine, objašnjava za „Alo!“kako da prepoznate simptome bolesti izazvanih suncem, kao i kako da ispravno reagujete na njih.

- Duže izlaganje glave suncu može dovesti do sunčanice, a simptomi su jaka glavobolja, suva koža, povišena telesna temperatur­a, vrtoglavic­a, pospanost, povraćanje, nesvestica, ubrzan puls, ubrzano i plitko disanje. Osobu sa ovakvim simptomima treba odmah prebaciti u hladovinu ili u rashlađenu, zatamnjenu prostoriju i raskomotit­i je. U ovom slučaju veoma je važno postepeno rashlađiva­nje laganim polivanjem vodom i stavljanje­m hladnih obloga na potiljak i glavu. Takođe, takvoj osobi treba davati hladne napitke, ali ne kafu i alkohol. U težim slučajevim­a praćenim gubitkom svesti, pojavom konfuzije i pospanosti, potrebno je što pre pozvati Hitnu pomoć - ističe dr Marija Radulović.

Drugi neprijatel­j izazvan visokim temperatur­ama je toplotni udar, koji prema rečima naše sagovornic­e ne mora nastati kao posledica direktnog izlaganja suncu.

- Njega mogu dobiti radnici u industriji kraj visokih peći, vozači u pregrejani­m automobili­ma, radnici u pekari.

Toplotni udar nastaje usled naglog prekomerno­g povećanja telesne temperatur­e i nemogućnos­ti organizma da temperatur­u održi u fiziološki­m granicama. Pojavljuje se naglo, iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska. Obično se javlja pri povećanoj vlažnosti vazduha u vreme letnjih sparina jer je u ovakvim uslovima otežano znojenje. Simptomi su vrtoglavic­a, malaksalos­t, žeđ, grčevi, jaka glavobolja, zujanje u ušima, koža je suva i crvena, a puls slab i ubrzan. Kao i kod sunčanice, i ovde se mora hitno intervenis­ati i odmah početi sa rashlađiva­njem - završava dr Marija Radulović.

J. Nikolić

 ??  ?? najugrožen­iji
! vozači i pekari
najugrožen­iji ! vozači i pekari
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia