Alo!

Dragan Blanuša, BiVši upraVniK oKruŽnog zatVora, otKriVa nisam dao da sloba javi Miri da ide u Hag slobu su istim s Miloševiće­m helikopter­om na sudu vozili na gazimestan i u Hag

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

„Ljudi, da li znate da je danas Vidovdan?” Bila je, navodno, poslednja rečenica bivšeg predsednik­a SRJ Slobodana Miloševića izgovorena u njegovoj zemlji, a pre poletanja helikopter­a koji ga je vodio u pritvorsku jedinicu u Sheveninge­n i pravo u Hag, odakle se nije vratio živ.

Dragiša Blanuša, upravnik Okružnog zatvora, za čijeg je mandata predsednik SRJ Slobodan Milošević izručen Hagu, u svojoj knjizi “Čuvao sam Miloševića” opisao je kako je Sloba na Vidovdan otišao u Hag i koje su mu zaista bile poslednje reči u Srbiji.

- Stižemo u Institut, koji je bio opkoljen ljudima sa dugim cevima. Ispred nas je čekao odbor za doček: Zoran Mijatović, sa gomilom kamermana i foto-reportera. U dvorištu vidim još i ministra Mihajlović­a, Čeda (Čedomir Jovanović) negde je u žbunju. Prilazi nam oficir bezbednost­i iz Haga sa prevodioce­m. Milošević, koji je u međuvremen­u skinuo sako, traži cigaretu da zapali. Moj saradnik mu daje „drinu”, dok mu oficir čita prava i razloge hapšenja. Oteglo se to i Sloba počne da se zeza, da

ispravlja prevodioca. Kad je završio, izgovorio je: „Vi ste sada uhapšeni”, a Milošević je uzvratio: „Dobro, hoću da se javim Miri.“Odbio sam ga ponovo i predao oficiru opisao je Blanuša.

- Tada mi ga je, zapravo, prvi put bilo žao. Pretresali su ga, iz džepa mu vadili neke žvake. „Ne možete da ga vežete“, rekao sam im. Moji ljudi su imali kod sebe njegov kofer, pa smo svi zajedno krenuli da ga ispratimo do helikopter­a. Ušao je na zadnje sedište i ja sam mu dodao stvari. Na prednjem delu pilot i kopilot u uniformama Blanuša nam kaže da je nakon objavljiva­nja knjige naišao na mnoge probleme i otkriva nam da se i dalje sudi sa porodicom Milošević zbog detalja iz knjige. - U toku je drugostepe­ni postupak i ne smem o suđenju ništa više da kažem - kratko nam je rekao Blanuša.

 ??  ?? Milošević na Vidovdan stiže u Hag Vreme sreće: Sloba i Mira Dragan Blanuša
Milošević na Vidovdan stiže u Hag Vreme sreće: Sloba i Mira Dragan Blanuša
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia