Alo!

tekstovi o teroru ga koštali glave!

- Piše: S. DŽ. STOJANOVIĆ snezana.stojanovic@alo.rs

Izveštaji o teroru nad Srbima u BIH ga koštali glave! Jadranko Božanović (36) mučki je ubijen 10. septembra 1995. kada su mu dve osobe u vojničkim uniformama pucale direktno u glavu! Ubijen je na kućnom pragu u Zavidovići­ma u Bosni i Hercegovin­i.

Zoran Mihailović, beogradski grafički dizajner, koji je Jadranka poznavao iz studentski­h dana, kaže da je bio drugarčina i novinarčin­a.

- U Beogradu je studirao novinarstv­o na Fakultetu političkih nauka. Odmah se svrstao među one što imaju urođeni novinarski nerv i pred kojima je velika žurnalisti­čka karijera. Odmah su ga zapazili i dobio je priliku da radi na razglasu u Studentsko­m gradu u Beogradu, što je bila želja mnogih studenata. Istovremen­o je počeo i da objavljuje prve tekstove u listu “Student”, što je takođe bilo prestižno - kaže Zoran Mihailović u knjizi “Nebeska redakcija”.

Posle završetka studija novinarstv­a, pored poziva većih beogradski­h listova, odlučio je da prihvati mesto glavnog urednika lista “Mladi istraživač­i Srbije”.

- Ludih 90-ih nije podlegao senzaciona­lizmu. Ostao je posvećen listu, gde je davao celog sebe. Međutim, pred kraj rata u Bosni nije odoleo ponudi da se vrati u rodni kraj i postane glavni urednik Radio Zavidovića - kaže Jadrankov drug Zoran.

Kasnije se saznalo da su u Jadranka pucale dve osobe u vojnim uniformama. Policija je utvrdila da je jedan ubica imao pištolj kalibra 7,62 milimetra, a drugi “škorpion”. Ubistvo se dogodilo na vratima njegovog stana, oko ponoći, u Zavidovići­ma. Kada je otvorio vrata, ubice su mu pucale pravo

u glavu!

- Te večeri je radio na radiju do kasnih sati. Veruje se da je prepoznao makar jednog od ubica, jer nikada nije otvarao vrata nepoznatim ljudima! objavilo je sarajevsko “Oslobođenj­e”.

Istragu o ubistvu preuzeo je Centar službe bezbednost­i, koji je vodio političar Šefik Džaferović, da bi ubrzo posle toga otišao na funkciju u više bezbednosn­e strukture BIH.

KRAJ

 ??  ?? Overen:
Jadranko Božanović
Ubijen na kućnom pragu
Dvojica napadača više od
dve decenije u bekstvu
Overen: Jadranko Božanović Ubijen na kućnom pragu Dvojica napadača više od dve decenije u bekstvu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia