Alo!

Nek se vaš limeni ljubimac cakli kiša, fleke, bubice, blato, mrvice i tone prašine čine da auto bude više prljav nego čist

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Koliko vam se puta desilo da samo što izađete iz auto-perionice blistavo čistim automobilo­m padne kiša i sve upropasti? Ili vam dete uđe u auto sa kiflom i sladoledom, pa flekama i mrvama nikad kraja, a taman ste izdvojili novac za dubinsko pranje sedišta? Na kraju ispadne da smo osuđeni na to da naš limeni ljubimac bude štrokav, jer su mrlje, mrvice, vremenske nepogode i tone prašine neizbežni. Kako nemamo vremena, ni novca da ga lickamo svaki dan, a nije ni zdravo da se često izlažemo opasnim hemikalija­ma, predlažemo vam određene tehnike koje vam mogu smanjiti troškove i učiniti da vaš automobil duže ostane čist.

kalodontom do sjajnih farova

Nećete verovati, ali pasta za zube rešiće vas zamagljeni­h farova. Uzmite običan sunđer i na njega nanestite kalodont, a zatim malo jačim stiskom čistite farove kružnim pokretima dok se prljavštin­a ne skine. Zatim uklonite ostatak paste običnom kuhinjskom krpom i nanesite malo voska za poliranje radi dobijanje

sjaja. Ostavite da se osuši, a onda obrišite čistom krpom. I bebi-ulje je fantatičan lek za veoma stara i ekstremno žuta, zamagljena svetla. Nakon što dobro operete farove običnom sapunicom, sipajte malo bebi-ulja na papirni ubrus i polirajte sve dok ih ne očistite. Još jedan od trikova su i najlonske čarape. Poprskajte sredstvo za čišćenje stakala na farove i istrljajte ga takvom čarapom.

„koka-kola“i votka za stakla

Prljav i mastan vetrobran možete očistiti „koka-kolom“. Namestite stari peškir i malo kartona ispod vetrobrana na haubu da biste je zaštitili, pa sipajte „koka-kolu“ preko vetrobrana. Balončići će podići prljavštin­u i nakon toga samo treba da isperete ostatke vodom da se prašina ne bi zalepila za vetrobran. Ako vam nestane sredstva za čišćenje stakala, za prvu pomoć može vam poslužiti votka. Pomešajte tri šolje votke, četiri šolje vode i dve kašičice deterdžent­a. To sipajte u rezervoar za sredstvo za čišćenje stakala. Vetrobran možete brzo očistiti i vlažnim maramicama, pa zato uvek držite jedan paketić u automobilu.

balsam za kosu za sjaj

Regenerato­r za kosu idealan je za sjaj karoserije. Nećete verovati kako preparat za negu kose može stvoriti bleštavi izgled limarije, kao posle poliranja. Regenerato­r nanesite na sunđer nakon što operete auto i premažite karoseriju. Balsam deluje kao vosak jer sadrži lanolin, pa će vašeg limenog ljubimca zaštititi od mrlja nastalih usled kiše.

Hidrogen eliminiše fleke

Najteže je očistiti tvrdoglave mrlje sa sedišta i „neba“u automobilu. Međutim, pomoću samo dva sastojka uštedećete vreme i novac i rešiti se fleka zauvek. U litarsku flašu sipajte 1/3 hidrogen-peroksida i dopunite vodom. Možete dodati i nekoliko kapi esencijaln­og ulja, ako želite da lepo miriše. Isprskajte na fleku, sačekajte nekoliko sekundi, istrljajte četkicom i to je to.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia