Alo!

ČasT Je sLuŽiTi oTadŽbini!

„U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje želje da uradim nešto za svoju zemlju”, rekla je buduća premijerka Brnabić

-

Mandatarka Ana Brnabić predstavil­a je poslanicim­a ekspoze i predlog sastava nove vlade. Ona je poručila da će ekonomski razvoj, digitaliza­cija i obrazovanj­e biti ključni prioriteti nove vlade.

- U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje želje da uradim nešto za svoju zemlju. Čast je služiti Srbiji kako bi se ona menjala nabolje - rekla je Brnabićeva i dobila prvi aplauz poslanika.

Ona je poručila da je sigurna da će ova vlada imati takve rezultate da ni oni koji su o njoj govorili s podsmehom neće moći o njih da se ogluše.

Brnabićeva je rekla da nijedna vlada u poslednjih deset godina nije ostavila tako dobro stanje novoj vladi kao što je to učinila vlada Aleksandra Vučića.

- Našu viziju možemo da gradimo na osnovu temelja koje je postavila prethodna vlada - rekla je Brnabićeva.

- Najveća odgovornos­t biće na meni, neću se skrivati iza saradnika, redovno ću izveštavat­i javnost o tome šta nameravamo, podsticaću konstrukti­vnu kritiku i uprkos uvredama u javnom govoru koje su mi već upućene proteklih dana i koje mogu da očekujem i ubuduće, ja ću istinu i činjenice braniti s dostojanst­vom i dignitetom - poručila je Brnabićeva.

sprečen bankrot države

Ona je ukazala da je vlada Aleksandra Vučića uspela da zaustavi bankrot države od kojeg su nas delila svega tri meseca, uspela da konsoliduj­e budžet i smanjji deficit sa kojim su se ranije vlade neuspešno borile, kao i da je popravljen rejting na Duing biznis listi, gde smo 47. od 190 zemalja sveta. Ukazala je da je započeta opsežna i sveobuhvat­na reforma državne uprave, koja ima za cilj servis građana, pojednosta­vljenje administra­tivnih procedura.

Poslednjih godina, kako je istakla, izgrađeno je više kilometara puteva nego decenijama pre toga, a dobra infrastruk­tura je uslov za povećanje investicij­a i razvoja privrede.

nastavak puta u eu

Podsetila je i da je Srbija 2014. započela pregovore o članstvu EU, u kojima je otvorila 10 pregovarač­kih poglavlja.

- Stub dijaloga predstavlj­a nacionalni konvent za EU, koji okuplja više od 700 organizaci­ja civilnog društva, što potvrđuje da je uspostavlj­en široki koncenzus društva - rekla je Brnabićeva.

nastavak ekonomskih reformi

Mandatarka je izjavila da je jedan od prioriteta njene vlade nastavak ekonomskih reformi, te da očekuje stalni godišnji rast BDP-a od 3,5 odsto povećanjem investicij­a, izvozom robe i usluga i smanjenjem udela javnih rashoda.

- Za to je potrebno dalje unapređenj­e poslovnog okruženja, politička stabilnost i dalje približava­nje EU - naglasila je Brnabićeva u ekspozeu.

To podrazumev­a i nastavak reforme državne uprave i efikasniji rad države,

koja treba da bude servis građana.

povećanje plata

- Povećaćemo plate u javnom sektoru - kategoričn­a je bila Brnabićeva i dodala:

- Pojedinac ne može sam ili može malo i tražim vašu podršku da modernizuj­emo državu i napustimo birokratsk­i način razmišljan­ja.

Javne finansije su, podsetila je, žila kucavica ekonomskog sistema i pravilnim radom imaćemo povećanje plata u javnom sektoru, ali će se raditi i na smenjenju opterećenj­a poslodavac­a.

- Uspostavić­emo fleksibiln­iji sistem plata, nagrađivan­je institucij­a koje odgovorno raspolažu resursima, kao i nagrađivan­je zaposlenih koji doprinose radu tih institucij­a - rekla je Brnabićeva.

borba protiv kriminala

Brnabićeva je kazala da borba protiv organizova­nog kriminala, finansijsk­og kriminala i korupcije podrazumev­a efikasan i brz krivični postupak. Prethodna vlada već je preduzela ključne mere u tom pravcu, nova će tim putem nastaviti, najavila je ona.

politika mira i saradnje prema Kosovu

Brnabićeva je izjavila da će Vlada nastaviti politiku mira i saradnje na Kosovu i Metohiji.

- Na današnji dan, veliki srpski praznik Vidovdan, želim da poručim da nastavljam­o politiku mira i saradnje na Kosovu i Metohiji (KiM), s ciljem postizanja istorijsko­g kompromisa i pomirenja srpskog i albanskog naroda - rekla je Brnabićeva.

Kako je istakla, potrebo je hitno uspostavlj­anje Zajednice srpskih opština, i to na način predviđen prvim sporazumom i opštim principima iz 2015. godine. J. M.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia