Alo!

Ne prodajte zemlju natopljenu krvlju predaka!

„hivimo se onima koji su ostali i njihovoj hrabrosti“, naglasio poglavar wrpske pravoslavn­e „rkve

-

„Mi se divimo onima koji su ovde ostali. Divimo se njihovoj hrabrosti. Došli smo da ohrabrimo vas koji živite na ovim prostorima da tu i ostanete. Nemojte prodavati zemlju jer je to zemlja natopljena krvlju predaka”, poručio je juče, na Vidovdan, patrijarh srpski Irinej Srbima na Kosovu i Metohiji.

U besedi koju je održao nakon vidovdansk­e liturgije u porti manastira Gračanica srpski patrijarh je rekao da svaki grumen ove zemlje govori o stradanju, dodajući da gde je stradanje, tu je i vaskrsenje. On je i dodao da Vidovdan govori da smo narod Božji, narod prizvan, koji Boga nosi u sebi.

- Ako ima dana kada svi zajednički mislimo i nešto što nas ispunjava, to je dan Vidovdana. Veliki dan kada je srpski narod doživeo svoj veliki petak, svoje raspeće. To raspeće traje i dan-danas. Kao narod moramo nositi krst koji je i naš Gospod nosio. Ono što nam daje vrednost, to je duša u nama, besmrtna duša - naveo je patrijarh u besedi, istakavši da je srpski narod doživeo i svoj krst i Veliki petak.

- Ali nakon Velikog petka dolazi vaskrsenje. Mi smo narod koji živi na zemlji, ali gleda na nebo.

Liturgiji su prisustvov­ali i šef kancelarij­e Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i princ Aleksandar Karađorđev­ić i princeza Katarina.

- Srbija će nastaviti da pomaže srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, nastaviće da se bori za to da nas ovde bude što je moguće više i nastaviće, naravno, da vodi politku razgovora sa Albancima, jer je i to deo naše borbe za to da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima - istakao je Đurić i naglasio da naša država nikada neće odustati od KiM.

- Kosovo i Metohija nije samo, kako mi to nekada volimo da kažemo, srce već je i duša i obraz celog srpskog naroda. Zato je važno da odavde danas poručimo da od naše borbe za KiM nikada nećemo odustati, ali i da to nije borba samo za teritorije već da je to borba za očuvanje našeg identiteta, za očuvanje onoga što jesmo kao narod. Na spekulacij­e o tome da bi on uskoro mogao postati diplomata u nekoj od zemalja u svetu, Đurić je rekao da će se, gde god bio, uvek baviti Kosovom i Metohijom. E. A.

 ??  ??
 ??  ?? tatrijarh na zidovdan na oosovu
tatrijarh na zidovdan na oosovu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia