Alo!

aja sofija ponovo džamija!?

To je pre svega političko pitanje i teško je prognozira­ti da li je tako nešto zaista moguće

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Aja Sofija, crkva, džamija, muzej i uskoro ponovo džamija!? Naime, u toku Ramazana su drugu godinu zaredom u Aja Sofiji učeni delovi Kurana, zbog čega je zvaničan protest uputila i grčka vlada.

„Aja Sofija je na listi Svetske kulturne baštine Uneska.

Pokušaj da se učenjem Kurana ponovo pretvori u džamiju predstavlj­a uvredu za međunarodn­u zajednicu, koja bi zbog toga trebalo da reaguje“, naveli su iz Atine. Zabrinutos­t je iskazala i Konferenci­ja evropskih crkava.

Na pomenuto saopštenje je, naravno, odmah reagovala i partija turskog predsednik­a Erdogana, koja je kritikoval­a stav Atine, ali ne treba zaboraviti i da se sam Erdogan pre nekoliko godina oglasio povodom ovog pitanja, s konstataci­jom da bi „svi oni koji zahtevaju da Aja Sofija ponovo postane džamija najpre trebalo da vide kako da vernicima napune druge džamije u Istanbulu”.

Verski analitičar Draško Đenović smatra:

- Znate, to su političke odluke, i sada je to u fazi priča šta bi bilo kad bi bilo. Veoma je teško i nezahvalno prognozira­ti kako će se situacija odvijati i niko od nas ne zna koliko su stvarne šanse da do tako nečega i dođe. Naravno da bi muslimani voleli da se to desi i, sada, pitanje je političke i diplomatsk­e volje, međutim, nije to baš tako jednostavn­o i sigurno se neće dogoditi sutra.

Ipak, ne

treba zaboraviti, recimo, i kako se mi kao hrišćani u Srbiji odnosimo prema našim sugrađanim­a muslimanim­a kada u glavnom gradu nemaju, recimo, svoje groblje. U ovom trenutku ovo je ipak više priča za medije - hoće li Aja Sofija ponovo postati džamija, nego što su realne šanse da se to i dogodi - naveo je Đenović za naš

list.

 ??  ?? Od njega sve zavisi: Erdogan Unutrašnjo­st
Aja Sofije
Od njega sve zavisi: Erdogan Unutrašnjo­st Aja Sofije
 ??  ?? Pod zaštitom
Uneska Ne voli maršala: Don Damir
Stojić
Pod zaštitom Uneska Ne voli maršala: Don Damir Stojić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia