Alo!

ČUVAJTE KUCE OD TOPLOTNOG UDARA

- Piše: IVANA MIŠIć ivana.gataric@alo.rs

Ljubimci teže podnose vrućinu nego ljudi, jer nemaju sposobnost da se hlade putem znojenja, zato nam je veterinar Jozef Ezveđ dao nekoliko saveta kako da ljubimcima olakšamo ove sparne dane.

- Najvažnije je izbegavati izlazak po najvećem suncu, a to pogotovo važi za pse i mačke, jer oni najteže podnose vrućinu. U šetnju je najbolje izvoditi ih ili rano ujutru, ili predveče, kada prođe sparina. Pse i mačke koje imaju dugu dlaku treba ošišati, ali ne previše, jer im je koža osetljiva i lako mogu dobiti opekotine. Isto je važno da uvek imaju svežu vodu i ishranu obogaćenu vitaminima. Pse mo- žete kupati jednom dnevno ili im napuniti neki manji bezen vodom, pa se oni po potrebi mogu rashlađiva­ti - kaže za “Alo!” Ezveđ.

Papagaji su tropske ptice, ali nemojte da vas to zavara, jer činjenica da ih čuvamo u stanu izlaže ih nagloj promeni temerature kada po izlasku iz stana ugasite klimauređa­j. Potrebno je da im ishranu osvežite vitaminima, tako što ćete ih ukapavati u vodu ili im davati sveže voće i povrće, kao što su krastavac, jabuka i slično. Bilo bi zgodno da im u kavez stavite manju posudu sa vodom, u kojoj se ptice mogu kupati kada osete potrebu da se rashlade.

Za ribice nema posebnih briga, sem da se vodi računa da je voda uvek čista i sveža, kao i da se hrane svakog drugog dana preko leta, zbog vrućina.

Kada je reč o morskom prasetu, zeki i hrčku, važno je da uvek vodite računa da

u prostoriji ima dovoljno svežeg vazduha. To znači da treba provetrava­ti, ali ne treba izlagati ljubimce promaji. I njima takođe ishranu obogatiti vitaminima (kupusom, šargarepom) i redeovno davati svežu vodu.

Od velike je važnosti znati šta i kako učiniti kada nastanu problemi sa pregrevanj­em. Kada uočite da pas postaje trom, da ne može da ustane, da prilikom šetanja ne može da zadrži ravnotežu, a pogotovo ako je sluzokoža promenila boju i pojavljuje se i povraćenje, radi se o toplotnom udaru. Tada je najvažnije da ljubimca celog prebrišete peškirom koji ste prethodno nakvasili hladnom vodom, kako biste mu maksimalno smanjili temperatur­u. Zatim se brže-bolje uputite najbližem veterinaru, jer je reč o sekundama koje ljubimca mogu koštati života.

Međutim, nemojte se uplašiti ukoliko primetite da psi i mačke manje jedu nego inače, jer je to normalno. Tokom vrućina ljubimci smanjuju hranu, manje se kreću, više leže, ali i dalje zahtevaju fizičke aktivnosti, mada u manjim količinama. Posebno treba obratiti pažnju na kuce i mace koje imaju kraće njuške, jer oni teže dišu i samim tim teže regulišu temperatur­u.

 ??  ?? Ljubimcima ne prija ventilator
da Kada vaš pas postane trom, ne može ustane i održi ravnotežu, povraća, odmah
se uputite veterinaru, jer se radi o sekundama koje ga mogu koštati života
Ljubimcima ne prija ventilator da Kada vaš pas postane trom, ne može ustane i održi ravnotežu, povraća, odmah se uputite veterinaru, jer se radi o sekundama koje ga mogu koštati života

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia