Alo!

TurisTi, budiTe na oprezu počela sezona pljački u Grčkoj!

Lopovi kradu sve vredne stvari iz auta, a ako ste ostavili otvorenu terasu apartmana, obići će vas i dok spavate

- Piše: IVANA MIŠIć ivana.gataric@ringier.rs

Rešili ste da letujete u Grčkoj - evo uputstva: sve vredne stvari zaključajt­e u sef, dobro proverite da li su brave vašeg četvorotoč­kaša zaključane i, najbitnije, vrata od apartmana obavezno osigurajte, jer lopovi vole da posete i usnule turiste! Na plaži Karidi, na Sitoniji, opljačkano je nekoliko vozila na parkingu, pretežno srpskih registarsk­ih tablica.

- Prvi dan letovanja u Nikitiju, na plaži Karida, iz auta su mi uzeli 50 evra i lančić mog muža, na kojem je visila burma. Lančić nije ni srebrn, ni zlatan, ali burma je jedna - napisala je Nataša Bojković kao komentar na objavu agencije „Nikana“o krađi.

Akcenat je uvek na velikim parkirališ­tima i popularnim plažama, zato ako se nađete na tim lokacijama, dobro proverite da li ste zaključali automobil. To važi i za druge gradove, jer kako imamo dojavu od agencije „Nikana“, juče je jedan njihov gost u Solunu imao istu zlu sreću.

- Nažalost, ovo nije ništa novo. Kad počne letnja sezona, počnu i krađe. Novo je to što ove godine lopovi uz pomoć specijalni­h sprava ometaju daljinsko zaključava­nje automobila, strpljivo sačekaju da se vozač udalji od auta, misleći da je auto zaključan, i tada kradu sve vredno što nađu u vozilu - kaže za „Alo!” Ana Nikolić, vlasnica agencija „Nikana“na Tasosu, koja je na svom Fejsbuk profilu objavila upozorenje o krađama.

Ono što najviše plaši turiste jeste činjenica da se lopovi ne zaustavlja­ju na krađi dragocenos­ti iz automobila, već ulaze u apartmane gostiju koji nisu zaključali ulazna vrata ili vrata na terasi. Čak je više žrtvi koje su opljačkane izjavilo da se pri krađi koristi sprej omamljivač, koji lopovi navodno prsnu ljudima pod nos dok spavaju, ne bi li pali u dublji san, a oni imali više vremena za traženje vrednih stvarčica po apartmanu.

- Haranje po sobama i apartmanim­a je takođe uobičajena pojava u poslednjih pet-šest godina i mislimo da će se ta tradicija, nažalost, nastaviti. Jedini vid zaštite je da svi koji su smešteni na nižim spratovima u apartmanim­a i hotelima tokom noći i dana drže vrata zatvorena. To zna da bude problem kada su visoke temperatur­e, ali to je neophodna mera predostrož­nosti u apartmanim­a na prizemlju. Gosti treba da biraju smeštaj koji gostima na raspolagan­ju nudi i sef, ali toga u 70 odsto objekata, nažalost, nema - nastavlja Ana Nikolić.

Krađe se zasad dešavaju samo na Sitoniji, ali prošle godine bilo ih je u čitavoj Grčkoj, uključujuć­i ostrvo Tasos, koje je izolovanij­e i na kojem su krađe ređe. Smatra se da će i ove godine situacija biti ista, a na meti su državljani Srbije, jer ih najviše ima na tim letovališt­ima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia