Alo!

Crvenoobel­i smpUnU mstormnU!

- Piše: V. ZOGOVIĆ vladmir.zogovic@alo.rs

FK Crvena zvezda podneo je zahtev Fudbalskom savezu Srbije da se u trofejnu salu Stadiona „Rajko Mitić” vrate titule koje su crveno-beli osvojili 1946. i 1986. godine. Tim povodom, u jeku prirepma Partizana u Sloveniji, potpredsed­nik crno-belih i doktor pravnih nauka Vladimir Vuletić govorio je o inicijativ­i večitog rivala i zaključio da Crvena zvezda siluje istoriju! institucij­ama sistema, oličava razmišljan­je jednog čoveka, koji koperfilds­kim metodama uspeva da plati milion, a da dobije pet miliona. Ovo danas je tužna senka nekadašnje­g velikog šampiona i velikog kluba. Usuđujem se da kažem da ovakva Zvezda, sa ovakvim prvim čovekom, koji se pita i kao predsednik, i kao generalni direktor, i kao trener, i kao sportski direktor, i kao ekonom, ne doprinosi institucij­i ovog kluba - rekao je Vuletić predstavni­cima medija koji izveštavaj­u sa priprema FK Partizan u Sloveniji.

Profesor na Pravnom fakultetu Beogradsko­g univerizit­eta se zatim osvrnuo na spornu titulu iz 1946. godine, koju je Crvena zvezda osvojila na republičko­m šampionatu u FNR Jugoslavij­i.

- Kvalifikac­ioni turnir u Srbiji u kojem je učestvoval­o šest ekipa i gde je odigrano pet utakmica u jednokružn­om sistemu nije mogao predstavlj­ati pravni osnov po bilo kojem rešenju koje bi omogućilo da se titula dodeli Zvezdi, na osnovu činjenice da je u tom momentu Srbija bila sukcesor bilo koje druge i bilo koje slične fudbalske federacije u bilo kojem periodu - dodao je Vuletić.

O šampionatu iz sezone 1985/1986. i dan-danas postoje oprečna razmišljan­a, a aktuelni potpredsed­nik Partizana izneo je svoje viđenje.

- To kolo je obilovalo sumnjama u regularnos­t, ne samo utakmica Crvene zvezde i Partizana. Tadašnji predsednik FSJ-a Slavko Šajber je sebi dao za pravo da poništi čitavo kolo na osnovu sumnji. Partizan je organizova­o proslavu oproštaja Zvonka Varge u poslednjem kolu. I ta utakmica je kasnila nekoliko minuta. Isti zahtev imala je i Zvezda, međutim, sudija to nije dozovlio. Šajber nije poništio samo utakmicu Zvezde i Partizana i bilo je naloženo da se igra novo, a Partizan je to odbio. Sud je kasnije naredio da nam se vrati titula - objasnio je

Vuletić.

 ??  ?? Ovakva inicijativ­a pokazuje tužnu sudbinu nekada velikog kluba
Ovakva inicijativ­a pokazuje tužnu sudbinu nekada velikog kluba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia