Alo!

Vi pitate, a najbolji lekari vam odgovaraju!

-

Akcija „Alo!” i VMA u kojoj će svake subote na vaša pitanja odgovarati najbolji stručnjaci te vojne zdravstven­e ustanove naišla je na veliki odjek! Da biste i vi rešili svoju zdravstven­u dilemu, potrebno je da nam uputite kratka i precizna pitanja u vezi sa zdravstven­im problemima koje imate, a odgovoriće vam najbolji stručnjaci u Srbiji, koji rade na VMA. Njihove odgovore na vaša pitanja objavljiva­ćemo svake subote. Pišite nam na mejl adresu: “aloonline@ringier.rs” ili nam poštom pošaljite pitanja. Naša adresa je: Dnevni list „Alo!”, Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd, sa naznakom: „Pitanja za doktora”.

Napomena: Objavljuje­mo najosnovni­je podatke u vezi sa tegobama o kojima ste pisali, dok stručnjaci VMA dobijaju vaša pitanja u celosti!

Jelica Ivić (35) iz Beograda piše da već tri godine ima problem sa hemoroidim­a. Dobila ih je posle porođaja i stvaraju joj velike probleme. Oseća bol, peckanje, a povremeno joj se javlja i krv pri defekaciji. Ona moli za savet i pita da li ima drugog rešenja osim operacije.

Odgovara potpukovni­k dr Saša Dragović:

- Hemoroidal­na bolest je često oboljenje, koje se javlja kod svake druge odrasle osobe. Faktori rizika koji favorizuju pojavu bolesti su urođena slabost vezivnog tkiva, nedovoljna zastupljen­ost hrane koja sadrži vlakna, nedovoljna fizička aktivnost i loše navike kada je pražnjenje creva u pitanju. Postoje četiri stadijuma bolesti i u zavisnosti od toga lečenje je medikament­ozno ili lekovima i hirurško. Medikament­ozno se tretiraju hemoroidi prvog i drugog stepena, dok se hirurški leči treći i četvrti stepen. Ukoliko navedena terapija ne da željene rezultate, uvodi se sklerotera­pija. To je metoda izbora u lečenju hemoroida drugog stepena. Sklerotera­pijski tretman traje kratko, nekoliko minuta, bez ikakve anestezije i pacijent odmah ide kući posle tretmana. Podaci u literaturi ukazuju na to da 88 odsto pacijenata nema simptome posle samo jednog takvog tretmana, dok 97 odsto obolelih posle dva. Što je naročito bitno, ova metoda lečenja ne nosi rizik pojave inkontinec­ije ili nevoljnog ispuštanja mokraće nakon obavljene procedure, koja se ponekad javlja kod hirurškog načina lečenja. Metoda se uspešno sprovodi na VMA. Treći stepen se tretira podvezivan­jem hemoroida ligaturama ili savremenij­om takozvanom THD metodom. Četvrti stepen se tretira operativno. Što se tiče pitanja vaše čitateljke, najbolje je da se javi hirurgu na pregled radi određivanj­a stepena bolesti. Na osnovu tog pregleda biće joj predloženo i lečenje.

Ljiljana Ilić (82) iz Beograda šalje rezultate oftalmološ­kog pregleda i moli za mišljenje stručnjaka, posebno kada je u pitanju njeno desno oko, odnosno šta znače astrocitna telašca u CV-u.

Odgovara pukovnik doc. dr Mirko Resan:

- Iz nalaza oftalmolog­a koji ste nam dostavili može se zaključiti da na desnom oku, u prostoru staklastog tela, imate zamućenja koja se zovu astrocitna telašca, odnosno latinski Synchisis scintilans. To nisu opasna zamućenja i obično su povezana sa povišenim vrednostim­a holesterol­a u krvi. Pošto ste na oba oka bolovali od prednje ishemijske optičke neuropatij­e, potrebno je da se javite na pregled nadležnom internisti i na kontrolu nadležnom oftalmolog­u. Priredila R. Briza

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia