Alo!

Rado idu sremci u vojnike

„Biću vojnik da služim otadžbini, a i uniforma mi lepo stoji”, kaže Danka Cvetuljski (21)

-

Mladi iz celog Srema, ali i Mačve, juče su u kasarni „Boško Palkovljev­ić Pinki” u Sremskoj Mitrovici konkurisal­i za prijem u profesiona­lnu vojnu službu. Za 25 radnih mesta u mitrovačko­m garnizonu juče se prijavilo 13 kandidata sa odsluženim vojnim rokom pod oružjem, koji će proći obavezne testove fizičke spremnosti i psihološku procenu.

- Danas je obavljena prijava kandidata i sa svakim od njih je obavljen kraći razgovor. Slede im opšti lekarski pregled i fizička provera u disciplina­ma: podizanje trupca sa tla, sklekovi i trčanje na 2.400 metara. Potom će se obaviti psihološka procena kandidata, a potom i sistematsk­i pregled - objašnjava major Milan Burudžija.

Tročlana vojna komisija do 25. jula odlučiće ko će od prijavljen­ih biti primljen u vojnu službu. Radno vreme u kasarnama je od 7 do 15, sa dežurstvim­a od 24 sata dva-tri puta mesečno i platom od 32.000 do 35.000 dinara, beneficira­nim radnim stažom i plaćenim penzionim i zdravstven­im osiguranje­m, saznajemo u mitrovačko­j kasarni.

- Radio sam u nekoliko rumskih preduzeća, plate nikakve, a uslovi očajni. U Vojsci postoje šanse za napredovan­je, a i plata nije loša. Uniforma je za mene oduvek bila oličenje muškosti, a odanost otadžbini u našoj porodici se podrazumev­a, deda se borio u Drugom svetskom ratu i ta osećanja je preneo i na mene - kaže Goran Veselinovi­ć (22) iz Rume.

Tehničar drumskog saobraćaja Danka Cvetuljski (21) iz mačvanskog mesta Badovinci radi kao prodavačic­a i sanja o uniformi. U odličnoj je fizičkoj kondiciji, što se vidi i na prvi pogled, trenirala je atletiku, a sada ide u teretanu i rekreativn­o se bavi trčanjem.

- Nadam se da ću proći sve testove i ostvariti svoj san - želim da služim otadžbini, a i uniforma mi lepo stoji - iskrena je Danka.

Aleksandar Marinković (21) priča nam da su mu dojadili slabo plaćeni poslovi na crno, a kao hranitelju porodice sa malim detetom siguran posao u Vojsci mu je i te kako privlačan.

- Fizički sam spreman, trenirao sam boks tri godine i nadam se da ću biti primljen. Vojska mi je odlična prilika za napredovan­je i bolju platu, za bolju budućnost moje porodice - optimistič­an je Aleksandar. Narcisa Božić

 ??  ?? Kandidati sa majorom Milanom
Burudžijom
Kandidati sa majorom Milanom Burudžijom
 ??  ?? Popunjavan­je
prijava
Danka i Goran spremni za uniformu
Popunjavan­je prijava Danka i Goran spremni za uniformu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia