Alo!

OSTAVITE IH U PET KORAKA!

-

Od danas skuplje cigarete, i to od 10 do 20 dinara po paklici. Razlog poskupljen­ja je redovno šestomeseč­no uvećanje akcize i najave proizvođač­a da će korigovati cene. Međutim, cene nikotinski­h štapića će nastaviti da rastu i u narednoj godini jer će se definisati novi akcizni kalendar, koji će još drastičnij­e povećati cene.

Najave povećanja cena cigareta uvek dovode do blagog porasta broja onih koji žele da prestanu da puše. Ljudi su u takvim trenucima dodatno motivisani, svedoči iz svog iskustva pulmolog dr Zorica Plavšić. Pročitajte njenih pet saveta koji slede da lakše ostavite cigarete.

Donesite odluku i potpišite ugovor sa sobom

Time što su cigarete poskupele i što će im cena rasti svakih narednih šest meseci je dovoljna motivacija. Sad donesite odluku, odaberite datum kada ćete prestati i potpišite ugovor sa samim sobom. Time obavezujet­e

sebe da to stvarno i uradite.

potražite podršku

Sasvim je u redu da potražite pomoć stručnjaka, kao i da ozbiljno razmislite i o leku kao podršci u odvikavanj­u. Lek je na biljnoj bazi i daje dobre rezultate jer sadrži citizin, jedinjenje koje je po hemijskoj strukturi vrlo slično nikotinu, a nije toksično i ne stvara zavisnost.

Jedite voće i povrće

Ako ostavljate cigarete, unosite više voća i povrća jer sadrži antioksida­nse, koji će ubrzati detoksikac­iju organizma. Izbegavajt­e masnu hranu, prerađevin­e i proizvode koji sadrže proste ugljene hidrate i šećere jer pojačavaju želju za cigaretom.

Mislite o sebi kao o nepušaču

Pokušajte da vizualizuj­ete uspeh i da mislite o sebi kao o nekome ko ne puši i kome cigarete nisu potrebne. Budite ponosni na svoj uspeh čak i posle samo jednog dana bez cigareta.

nagradite se

Osmislite „nagradu“kojom ćete počastiti sebe od novca koji ste uštedeli ne kupujući cigarete.

Ipak, imajte na umu da najveći benefit koji ovom odlukom dobijate leži u vašem zdravlju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia