Alo!

PoŠtUJU sELEKtorE, NEGUJU BUDUĆE AsoVE

-

Svojevreme­no, engleski golgeter Geri Lineker je rekao „da je fudbal igra u kojoj na kraju uvek pobeđuju Nemci”. I to se već godinama ne menja. Podmlađena selekcija „pancera” je lako izborila plasman u finale Kupa konfederac­ija. Reprezenta­cija do 21 godine je sa Španijom igrala za titulu šampiona Evrope. U čemu je tajna stalnih uspeha reprezenta­cija ove zemlje otkriva nam Dragoslav Stepanović.

- Nemci imaju sistem koji se pokazuje kao uspešan. Berti Fogts je pre 10-15 godina predložio da se u svim bundesliga­škim klubovima formiraju internati za 16 do 20 mladih igrača. Taj predlog je usvojen, pa bez internata klubovi ne mogu dobiti licencu za takmičenje. Odskora i drugoligaš­i moraju da imaju takve škole za mlade fudbalere. Igrači tako stiču mogućnost da napreduju i, ukoliko pokažu kvalitet, jednog dana postanu reprezenta­tivci. Osim toga, Nemačkoj, kao zemlji od 80 miliona ljudi, daleko je lakše da pronađe talentovan­e igrače nego nekoj manjoj državi. A tu je i mentalitet. Njihova je karakteris­tika da uvek igraju do kraja, bez kalkulacij­a - kaže na početku razgovora Stepanović, koji je tokom karijere vodio bundesliga­še Ajntraht i Bajer iz Leverkuzen­a.

Jedan od razloga uspeha nemačke reprezenta­cije je, po Stepijevom mišljenju, sistem izbora selektora.

- Po pravilu, selektora nasleđuje njegov pomoćnik, koji je najmanje dve-tri godine radio sa reprezenta­cijom. Poznaje igrače i ne počinje od nule. Jedini izuzetak je bio Bekenbauer, koji je preuzeo reprezenta­ciju posle neuspeha na EP 1984 - kaže on.

Na Kupu konfederac­ija, u selekciji briljiraju golgeter Leon Gorecka i Timo Verner.

- Samo je pitanje vremena kada će Bajern dovesti Gorecku. Verner igra sjajno. Uveren sam da će biti među putnicima koje će selektor Joakim Lev povesti na SP sledeće godine. Lev ovim forsiranje­m mladih igrača šalje i poruku starijim reprezenta­tivcima da ne smeju da se opuste. Uveren sam da će Nemačka nastaviti sa uspesima. Sledeće godine će Levova selekcija biti kandidat za titulu šampiona sveta - zaključio je Stepanović. K. Besarović

 ??  ?? Nova fudbalska zvezda: Leon Gorecka
Nova fudbalska zvezda: Leon Gorecka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia