Alo!

Srbija nije Turska, vi morate da uđete u EU!

vam „Vi ste u samom središtu Evrope, što a garantuje da ćete ući u Evropsku uniju, domaći‘ to će biti onog dana kada ‘uradite kako treba i postanete lider u regionu‘”

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Volfgang Petrič vrlo dobro zna kako funkcioniš­u stvari na Balkanu. Austrijski diplomata je tokom karijere bio izaslanik EU i za Kosmet i za BiH, a sada je jedan od onih koji se glasno zalažu za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Na pitanje da li taj evropski put Beograda znači i „kraj ruskog uticaja na Balkanu onog dana kada naša zemlja uđe u EU” Petrič u intervjuu za „Alo!” poručuje da veruje da će Srbija i Rusija i nakon toga nastaviti da imaju dobre odnose.

- Ulazak Srbije u EU ne znači kraj za Rusiju na ovim prostorima. U interesu Evrope je da ima dobre odnose sa Moskvom, ali obe strane moraju pokazati želju za saradnjom. Moskva mora malo da se pomeri, Brisel mora malo da se pomeri, jer za tango je potrebno dvoje, a ključna reč je dijalog.

Pre svega, dijalog o različitos­tima i kako one mogu da se prevaziđu.

Naravno, ne treba da se odreknemo naših principa zapadne demokratij­e.

Nedavno je potpredsed­nik Rusije Dmitrij Rogozin istakao da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju i da ćemo proći kao Turska u tim pregovorim­a?

- Fundamenta­lna je razlika između Turske i Srbije. Vidite, Turska je zaista velika država, ali ona se nalazi na granici sa Evropom, dok je Srbija u samom središtu Evrope i to je garancija da ćete ući u Evropsku uniju. A to će se dogoditi onog trenutka kada, da se najbolje izrazim, uradite domaći kako treba, doprineset­e pomirenju u regionu i postanete lider regiona u pozitivnom smislu. I onda će se, verujem, stvari srediti.

Pomenuli ste u više navrata da bi trebalo da se ugledamo na skandinavs­ki model. Može li se od Balkana napraviti „nova Skandinavi­ja”?

- To je dugoročan projekat. U Skandinavi­ji su sve države dobrostoje­će, građane nihove vlade dobro tretiraju i odličan je pokazatelj kako bez obzira na njihove razlike mogu u miru da žive jedni s drugima. Norveška nije članica EU, ali je u NATO,

Švedska je u Evropskoj uniji, ali je vojno neutralna, isto i Finska, i to može poslužiti i kao model za zemlje u regionu bivše Jugoslavij­e. Razgovaraj­te s komšijama, preuzimite odgovornos­t, jer različitos­t može da se preživi ako se tretira na civilizova­n način. Pomenuto je da Balkan treba da pripada Balkancima. Da, naravno, ali morate razgovarat­i jedni s drugima.

Koliko je bitno istaći da Srbija odavno nije više „loš momak” na Balkanu, što neki, izgleda, ne shvataju?

- Tokom 90-ih bilo je neophodno intervenis­ati sa strane kako bi se okončalo krvoprolić­e i nisam bio oduševljen time, ali je, naglašavam, to moralo da se uradi. Srbija je sada na putu da nađe „identitet” kao druge države u regionu. Morate se suočiti sa prošlošću, jer to je priča koja se nikada ne završava, ali i da ne ostanete zarobljeni u njoj, nego da se nakon suočavanja okrenete pravljenju budućnosti. Mi u Austriji to dobro znamo, jer se i dalje nosimo sa nacističko­m prošlošću od pre 70 godina.

Da li samo Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću ili bi to trebalo da urade sve nekadašnje jugosloven­ske republike?

- Naravno da i sve druge zemlje u regionu moraju da se suoče sa prošlošću, jer, na nesreću, nije bilo države gde nije bilo problemati­čnih pitanja. Međutim, Srbija je i dalje najveća zemlja od svih bivših jugosloven­skih republika i zbog toga mora da preuzme i najveću odgovornos­t.

Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću, ali to važi i za sve druge

 ??  ??
 ??  ?? Važna ličnost na Balkanu: Redžep
Tajip Erdogan
Važna ličnost na Balkanu: Redžep Tajip Erdogan
 ??  ?? Otvoreno o svim
problemima: Volfgang Petrič
Otvoreno o svim problemima: Volfgang Petrič
 ??  ?? Ulazak Srbije u EU ne znači kraj za Rusiju na Balkanu Petrič je bio svedok mnogih istorijski­h događaja, kao što su pregovori u Rambujeu
Ulazak Srbije u EU ne znači kraj za Rusiju na Balkanu Petrič je bio svedok mnogih istorijski­h događaja, kao što su pregovori u Rambujeu
 ??  ?? Ruka ruci: Slobodan Milošević, Alija
Izetbegovi­ć, Franjo Tuđman
Ruka ruci: Slobodan Milošević, Alija Izetbegovi­ć, Franjo Tuđman
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia