Alo!

Dnevno za vodu daju 20.000 evra!

Zabrana o upotrebi pijaće vode, koja je stupila na snagu 2004, donela je milionske prihode prodavcima flaširane vode

- Piše: IVANA MIŠIć ivana.gataric@alo.rs

I miris, i ukus, i boja, ali nije reč o kafi, već o vodi u Zrenjaninu! U novosagrađ­enom pogonu za prečišćava­nje pijaće vode puštena je voda u sistem radi hidrauličk­og testiranja opreme i probnog rada postrojenj­a. Kada će voda biti za piće, to niko ne može tačno reći, jer to može biti koliko sutra, ali i za tri nedelje.

Zabrana je doneta 2004. godine, kada je utvrđeno da u vodi ima 100 mikrograma arsena po litru vode, a dozvoljeno je svega 10 mikrograma. Zrenjanins­ka voda je žućkaste boje, ima i ukus i miris, a ispitivanj­a su pokazala da su posledice visoke koncentrac­ije arsena, ali i amonijaka, kalijum-permangana­ta, ortofosfat­a i natrijuma. Količina izmerenog arsena nije ista u svim delovima grada, jer postoje mesta na kojima je izmereno 60 mikrograma arsena po litru vode, a negde je ta cifra čak 160 mikrograma. Ove informacij­e, nažalost, zna skoro svaki Zrenjanina­c, jer je upravo zbog toga primoran da svakodnevn­o kupuje flaširanu vodu.

- Mi smo raspisali javnu nabavku za uslugu prečišćava­nja vode za piće, mi kupujemo proizvod, a ne postrojenj­e. Plaćamo prečišćenu vodu 0,28 evra po kubiku. Za to se javila kompanija „Sinertek” i zato ide ona priča da grad ne daje ni dinara. Mi od njih tražimo krajnji produkt, koji mora biti po standardu Republike Srbije, koji je stroži od evropskih standar- da. To što je investitor uložio oko osam miliona da bi taj kranji rezultat dobio, to se nas ne tiče. Kada će voda krenuti ne zavisi od zrenjanins­kog vodovoda, niti od gradske vlasti, već od toga kada će investitor proizvesti vodu takvog kvaliteta koji zadovoljav­a standarde Republike Srbije. Ja ne mogu da kažem da će to biti za nedelju dana, može biti i sutra, a investitor­u je cilj da to bude što pre da bi mogao da počne sa naplaćivan­jem. Sve što on sada radi radi o svom trošku. Zrenjanins­ka voda nije izgubila na kvalitetu, nego su se promenili parametri, odnosno smanjila se dozvoljena količina arsena u vodi, a voda u poslednjih 50 godina nije promenila svoja svojstva. Ključni problem je arsen, a sve ostalo je manje-više u granicama normale. Voda je po prirodi žuta, jer je takvo podneblje, i to je tako u celoj Vojvodini, Mađarskoj, Rumuniji. Oko dva miliona stanovnika

koristi takvu vodu, a naša nije najgora - kaže za „Alo!” Siniša Gajin, portparol JKP „Vodovod i kanalizaci­ja”.

Zdravko Vujasinovi­ć, predstavni­k građanske inicijativ­e „Naš grad - naša stvar”, već godinama prenosi koliko su stanovnici ovog grada ljuti zbog nerešavanj­a problema. Vujasinovi­ć je tokom raznih protesta izneo tvrdnje koliko građane košta decenija zabrane korišćenja vode iz vodovoda za piće.

- Građani Zrenjanina daju oko 20.000 evra dnevno za flaširanu vodu iz samoposlug­a, znači 20.000 evra dnevno puta 30 dana, očigledno postoji neki interes u svemu tome. Ova računica se zasniva na pretpostav­ci da svaki građanin Zrenjanina kupi jedan litar vode dnevno. Za 10 godina Zrenjaninc­i su potrošili 72 miliona evra na vodu. Izgradnja fabrike vode „Makiš 2” u okolini Beograda koštala je 40 miliona evra, skoro dvostruko manje.

 ??  ??
 ??  ?? Levo je voda sa vodovoda, desno je flaširana
Levo je voda sa vodovoda, desno je flaširana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia