Alo!

Naplaćuju dokumentac­iju 50 evra

-

Ono što ženama koje sumnjaju u sudbinu svojih beba smeta jeste činjenica da im za dokumentac­iju u Kruševcu naplaćuju oko 50 evra, dok klinički centri u Kragujevcu i Beogradu za takve slučajeve dokumenta daju besplatno. U Opštoj bolnici Kruševac ističu da je svim roditeljim­a koji sumnjaju da su im bebe nestale u poslednjih 20 do 40 godina omogućen uvid u dokumentac­iju, a da se izdavanje kopija tih dokumenata naplaćuje po tarifi koju je odredio UO ustanove.

godina nakon tog porođaja dobila sam poziv da vodim dete na vakcinacij­u, a potom i za predškolsk­o. Možete zamisliti moj šok. Pre 14 godina krenula sam da tragam i došla do toga da je beba dobila matični broj. Ko je prijavio kada to moj suprug nije uradio? - u dilemi je Slavica.

Dušanka Mijajlović je 1977. godine rodila zdravu devojčicu, da bi joj tri dana kasnije kazali da je beba preminula.

-Tokom ta tri dana babica je dolazila kod mene u sobu i redovno me informisal­a kako se beba hrani. Nijednog trenutka nije pomenula da nešto nije u redu. Doktor koji mi je izrazio saučešće doslovce je rekao: „Ne možete da vidite telo da se ne biste uzbudili, ali da znajte da mi tu decu sahranjuje­mo. Ne bacamo ih u kotlove kao što se priča!“Čak su me neki lekari pravili blesavom ubeđujući me da se nisam ni porodila - govori Dušanka.

Slađana Mijajlović Pantić iz Ćićevca je među stotinak žena iz Rasinskog okruga koje sumnjaju da su njihove bebe žive.

- Doktor koji me je primio rekao mi je da je beba već tri dana mrtva, a onda su me ostavili skoro 24 sata, iako su tvrdili da sam hitan slučaj. Porodila sam se normalno, a bebu su mi pokazali samo sa nekoliko metara udaljenost­i. Sumnjam na to da je beba živa, iako su tvrdili da je bila mrtva još u stomaku - priča Slađana.

 ??  ?? U izvodu piše da je dete živo
U izvodu piše da je dete živo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia