Alo!

Jednom zmija, UVEK ZMIJA!

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Zmija želi da sakrije tragove! U momentima kada se suočava s mogućim optužbama za ratne zločine pred Specijalni­m sudom u Hagu, kosovski predsednik i osnivač

zločinačke OVK Hašim Tači odlučio je da se odrekne svog dobro poznatog nadimka Zmija, a sa njim i cele zločinačke prošlosti!

Kada su Tačija pitali šta misli o svom nadimku, koji je, pritom, sam sebi nadenuo počinjenim zločinima, on je najpre „ostao bez teksta”, a nakon kraće pauze je rekao:

- Pre svega, ja sam bio vrhovni politički komandant, a ne vojni komandant. Drugo, nijedan specijalni sud na svetu ne može da prekraja istoriju. Mi nemamo ništa da krijemo - piše nemački „Špigl“.

„Špigl“podseća da je njegov nadimak tokom rata bio Zmija jer nije ostavljao tragove, ali navodi da je sada drugačije i da već nekoliko poslednjih godina

„njegove tragove” prate tužioci za ratne zločine.

Komentariš­ući Tačijevu taktiku, general Momir Stojanović za „Alo!“kaže da ga to nimalo ne čudi, ali da ga to neće spasti zatvora, u koji će jednog dana otići. je nadimak Zmija nekada mnogo prijao, a sada gledamo situaciju kada terorista umiva lice. Dok je 1998. i 1999. godine vršio krvave pirove, bio je oduševljen kad su ga njegovi sunarodnic­i nazivali Zmijom, to je značilo da je oštar, sposoban, hladnokrva­n... Sada kada mu preti optužnica, on bi želeo da bude umiven i fin, demokrata koji nema veze sa zločinima OVK . Mislim da je Hašimu Tačiju i njegovim komandanti­ma odavno mesto iza rešetaka - komentariš­e general. Sa njim je saglasan i predsednik skupštinsk­og Odbora za KIM Milovan Drecun.

- Odricanje od nadimka, pa čak imena ili prezimena, ne menja suštinu stvari što se tiče njegove odgovornos­ti za počinjene zločine OVK. Zločini koje je počinio ostaju, bez obzira na to šta on sada priča kaže Drecun.

 ?? Foto: eeas ?? Preuzeo dužnost od Davenporta: Sem Fabrici
Foto: eeas Preuzeo dužnost od Davenporta: Sem Fabrici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia