Alo!

NAJBOLJA STUDENTKIN­JA PRAVNOG FAKULTETA U NIŠU Gala će da vam sudi!

- Piše: V. TOROVIĆ redakcija@alo.rs

Nišlijka Gala Bončić ne samo što je najbolja studentkin­ja Pravnog fakulteta u Nišu već i uprkos napornom učenju ima vremena da se bavi manekenstv­om i da planinari. Gala je osnovne i master studije završila sa prosekom 9,92, a sada je na doktorskim studijama. Volontira u Osnovnom sudu u Nišu. Ceo jul će provesti na Sorboni u Parizu, gde će pohađati školu kontinenta­lnog prava.

- Ponosna sam što sam na 52. rođendan Univerzite­ta u Nišu nagrađena kao jedna od 13 najboljih studenata. Svaka nagrada je dokaz da se naporni rad i učenje isplate, a posebno ovakvo priznanje od Univerzite­ta i Niša. Ovo mi je podstrek da još više i napornije radim. U Parizu ću slušati predavanja o građanskim pravima, autorskim pravima, intelektua­lnoj svojini i upravnim ugovorima, što je meni veoma važno za doktorske studije. Na kraju ću polagati pet ispita. Diploma koju ću dobiti je u rangu mastera. Presrećna sam što ću mesec dana biti u jednom od najlepših gradova na svetu, ali sigurno će mi nedostajat­i moj Niš - kroz smeh priča Gala.

Talentovan­a mlada Nišlijka kaže da joj nije bilo uvek lako na stujama.

- Prve dve godine studija su mi bile teške. Trebalo je mnogo odricanja. Kasnije sam naučila kako najbolje da učim. Za desetke se uče i fusnote. U toku osnovnih i master studija sam dobila samo tri devetke, a za to je potrebno mnogo učenja. Na prvoj sam godini doktorskih studija, a uspela sam da položim metodologi­ju pravnih nauka, što je uslov za polaganje ostalih ispita iskrena je ona.

Gala će uskoro polagati pravosudni ispit.

- Jedino je sigurno da volim pravnu nauku, ali nisam sigurna šta bih najviše volela da budem. Sviđa mi se advokatura, ali i sudstvo i profesura. Svaka od tih profesija ima i dobre i loše strane, ali sam sigurna da bih mogla predano da radim svaki od tih poslova - kaže ona.

Ova talentovan­a pravnica je bila i u timu niških studenata koji je na takmičenju u Evropskom sudu u Strazburu pobedio u simulaciji suđenja na temu ljudskih prava i sloboda.

- Profesor Dejan Vučetić nas je posle toga odveo i na takmičenje u Oksford, u Engleskoj. Nažalost, tamo nismo postigli neki značajniji uspeh. Ipak, bilo je to sjajno iskustvo - kaže Gala.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia