Alo!

Sport ŽIVEo ZA FUDBAL, umro od fudbala!

-

Sreda, 5. jul 2017.

www.alo.rs Sedela Marli, Bobova ćerka, dugo je bila aktivna u Fudbalskom savezu Jamajke. Najstrarij­a naslednica ove legende je pre nekoliko godina pokrenula veliku akciju da bi se ženska reprezenta­cija ove države našla na Svetskom prvenstvu. Sama je prikupila 50.000 dolara i nabavila je svu neophodnu opremu. Rege devojke još nisu uspele u ovoj nameri, ali Sedela ne prestaje da se trudi. Njen rad omogućio je da ženska reprezenta­cija Jamajke ima i više sredstava od kolega muškaraca. Sada je samo pitanje kada će stići rezultati.

a kasnije je dobio i rak. Bobu je 1977. u Parizu amputiran ovaj deo noge.

- Igrali smo fudbal protiv nekih francuskih novinara i Bob je dobio udarac. Nije igrao u kopačkama i u momentu kada je dobio udarac, pukao mu je nokat. Nekoliko dana kasnije ta rana mu je zagnojila, mnogo se iskoplikov­ala iako se Bob nikada nije žalio - prisetio se detalja njegov blizak saradnik Nevil Gerik.

Marli je ljubav prema fudbalu pokazao još dok je stvarao njegovu čuvenu grupu „Veljerse”. Tokom karijere je pokušavao da se okruži ljudima koji su vezani za ovaj sport. Recimo, na mesto menadžera njegovih turneja postavio je možda i najpoznati­jeg fudbalera sa Jamajke svih vremena - Alana Kola. Čovek koji je imao nadimak Skil (veština) bio je profesiona­lac u SAD, igrao je za Atlantu Čifs. On je čak uveo obavezne fudbalske treninge za Marlija i njegove muzičare.

Marli nikada nije krio da mu je sportski idol bio

Pele. Zbog toga je i ostalo zabeleženo da mu je jedan od najznačajn­ijih dana u životu bio trenutak kada je igrao u Brazilu fudbalski meč protiv lokalnih muzi- čara i nekadašnje­g člana A reprezenta­cije Brazila Paula Cezara Kahua, koji je bio Peleov saigrač.

Što se tiče Marlijevih fudbalskih veština, kažu da nikada nije bio najbolji igrač. Ipak, trudio se da bude „desetka”. Trčao je kao navijen, borio se. Zbog toga su mu njegovi muzičari i dali nadimak - Kapetan.

Osim Pelea, Marli je obožavao i Argentinca Osvalda Ardilesa. Kada je Bob bio prinuđen da izbegne u London, posle atentata na Jamajci, postao je veliki navijač Totenhema. A kada su Sparsi doveli osvajača Svetskog prvenstva iz 1978, Marli je doneo neočekivan­u odluku - sve datume turneje je usklađivao sa mečevima londonskih „pevaca”.

- Fudbal je potpuno drugačiji svet. Univerzum koji postoji sam za sebe. Volim ga zbog toga što igrač mora da bude vrlo obučen da bi ga igrao. Fudbal je moja ljubav. Fudbal je sloboda - pričao je Marli o svojoj velikoj ljubavi.

 ??  ?? Fatalnu ranu na nožnom prstu dobio je baveći se sportom
koji je obožavao. Kasnije je dobio rak Paraf na ugovor:
Niko Marli
Fatalnu ranu na nožnom prstu dobio je baveći se sportom koji je obožavao. Kasnije je dobio rak Paraf na ugovor: Niko Marli
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia