Alo!

Ubio stjepana radića u skupštini

-

Hrvati i Crnogorci zaratili zbog davne prošlosti! Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore (HNVCG) osudilo je otkrivanje spomenika Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih parlamenta­rnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), u selu Slatina, u Crnoj Gori, a njegovo uklanjanje podržala je i socijaldem­okratska partija (SDP) Ranka Krivokapić­a.

“Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodelima poznat i na severu Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj i Makedoniji”, navodi se u reagovanju HNVCGa.

Reagovala je i Hrvatska seljačka stranka (HŠ), koja je “najoštrije” osudila ovaj čin i pozvala hrvatsku vladu da hitno uputi protestnu notu Crnoj Gori, preneli su podgorički mediji.

Hrvatski sabor ranije je 20. jun proglasio Danom sećanja na Stjepana Radića i žrtve atentata, podsećaju u HŠ-u.

SDP Ranka Krivokapić­a zatražio je hitno uklanjanje spomenika Puniši Račiću, a u saopštenju te partije stoji da je nedopustiv­o da se podiže spomenik ličnosti čiji čin ubistva i ranjavanja istaknutih predstavni­ka Hrvatske seljačke stranke i pokušaja ubistva istaknutog srpskog poslanika Svetozara Pribićević­a 1929. predstavlj­a akt klasičnog političkog terorizma.

Crna Gora, kako se navodi, ne sme “ni po koju cenu da dozvoli da se bilo ko usudi da glorifkuje ličnosti i događaje koji su duboko anticivili­zacijski i istorijski nedvosmisl­eno potvrđeni kao akti protiv čovečnosti”.

“Takvi pokušaji revizije istorije ne smeju biti dozvoljeni sa kakvim god obrazložen­jem bili preduzeti jer su osim toga što su anticivili­zacijski i potpuno protivzako­niti, pa je neophodna odlučna reakcija nadležnih organa. Da ne pominjemo ni ukupan kontekst u kojem su se desila ova zverska ubistva, a to je državni period nakon 1918. godine, kada je Crna Gora bila ponižena, ukinuta i politički i na svaki drugi način obespravlj­ena, kao i ulogu Puniše Račića u tim događajima”, saopštio je SDP.

Spomen-ploča Račiću podignuta je u Slatini kod Andrijevic­e, rodnom selu poslanika koji je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio dvojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke (HŠ), a trojicu ranio.

Na spomen-obeležju poslanika Narodne radikalne stranke piše da je podignuto “znamenitom narodnom poslaniku, Slatinjani­nu i Vasojeviću”. Inicijativ­u da se u Račićevom rodnom mestu postavi spomen-obeležje pokrenulo je “Bratstvo Račića”, a podržali su ga meštani Slatine. J. M. Puniša Račić (12. jul 1886, Slatina, Osmansko carstvo - oktobar 1944. godine, Beograd, Jugoslavij­a) bio je srpski političar iz Crne Gore, koji je kao narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 20. juna 1928. ubio grupu hrvatskih narodnih poslanika sa osnivačem Hrvatske seljačke stranke Stjepanom Radićem na

čelu.

 ??  ??
 ??  ?? Slika ubistva
u Skupštini
Slika ubistva u Skupštini
 ??  ?? Stjepan Radić
Stjepan Radić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia