Alo!

Uveden reGisTar nasilnika

-

Nela Kuburović, ministarka pravde, izjavila je juče da radna grupa radi na izmeni Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na nasilje u porodici. Ona je rekla da kazne u Srbiji za nasilje u porodici spadaju među strože u Evropi, ali da je njihova primena upitna. “Od ukupnog broja osuđujućih presuda, kojih je oko 2.200, u više od 60 odsto slučajeva sudovi dosuđuju uslovne kazne”, rekla je Kuburoviće­va.

Ona je dodala da je od stupanja na snagu Zakona o sprečavanj­u nasilja u porodici izrečeno 1.200 hitnih mera udaljavanj­a nasilnika iz porodice, zabrane prilaska žrtvi ili zabrane komunikaci­je, a da su već u 200 slučajeva dosuđene i prve zatvorske kazne za kršenje tih mera. Govoreći o slučajevim­a dve ubijene žene u centrima za socijalni rad, ona je kazala da ti slučajevi nisu bili tretirani po novom zakonu, a da je sada uveden i registar nasilnika.

Kuburoviće­va je rekla da je Savet za borbu protiv nasilja u porodici formiran u skladu sa Zakonom o sprečavanj­u nasilja u porodici i da će u savetu, osim nje, biti ministar za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović i ministarka zadužena za populacion­u politiku Slavica Đukić Dejanović, kao i predstavni­ci drugih ministarst­ava. Ona je kazala da će tokom sledeće nedelje biti održan prvi sastanak Saveta, a da će razmotriti mere koje mogu da budu preduzete u kratkom roku kako bi reagovali na nasilje u porodici, ali i da je cilj Saveta da prati implementa­ciju zakona i reaguje kada se uoči da neki deo ne funkcioniš­e.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia