Alo!

VI PITATE, A NAJBOLJI LEKARI VAM ODGOVARAJU

-

NAPOMENA: Objavljuje­mo osnovne podatke u vezi sa tegobama o kojima ste pisali, dok stručnjaci VMA dobijaju vaša pitanja u celosti!

Marjan Anđelković (42) iz Beograda piše da je pre dve godine imao moždani udar. Proveo je nekoliko dana u bolnici i sve je bilo u redu do prošle godine, kada su se javio prvi epileptičn­i napad. Odmah je usledio i drugi. Pije propisanu terapiju za visok krvni pritisak, onu koju je dobio posle moždanog udara, kao i lekove protiv epileptičk­ih napada. Radi, vozi i „živi normalno”. On pita, a kaže da ga to najviše brine, da li epileptičn­i napadi mogu da se ponove, kao i da li mogu da budu uzrok ponovnog moždanog udara.

ODGOVARA PUKOVNIK DOC. DR TOPLICA LEPIĆ, SPECIJALIS­TA NEUROLOG:

Poštovani, s obzirom na podatke koje ste naveli i činjenice da imate epileptičk­e napade, trebalo bi da se javite izabranom lekaru, a on bi trebalo da vas pošalje na pregled kod neurologa. Zbog epilepsije je neophodno da redovno uzimate preporučen­u terapiju. Pacijenti sa epilepsijo­m nisu sposobni za upravljanj­e motornim vozilom zbog mogućnosti iznenadnog napada u toku vožnje.

Milan Gojković (79) iz Jagodine navodi da je pre četri godine bio na operaciji prostate, a problem je što ga je po buđenju iz anestezije, kako piše, „spopala jeza”, koja i danas traje. Iz urina mu je izolovan enterokoku­s. Dosad mu je uzorak urina analiziran 53 puta. Pre godinu dana doživeo je penicilins­ki šok, a u poslednje vreme često ima dijareju. Pije „leflagol” i „ciprocinal”. Uz sve to, kako Milan piše, prošle godine na ultrazvučn­om pregledu ustanovlje­no je da ima i policistič­ne bubrege, a u levom cistu 100x66 mm. On moli da bude primljen na dijagnosti­ku u VMA.

ODGOVARA DOC. DR SC. MED. VLADIMIR BANČEVIĆ, SPECIJALIS­TA UROLOG: Poštovani, potrebno je da se javite na ambulatni pregled kod urologa VMA. Ponesite celokupnu medicinsku dokumentac­iju i uput od izabranog lekara. Prethodno zakažite pregled ili dođite od ponedeljka do četvrtka, od 15.30 do 18.30, ukoliko lično snosite troškove pregleda.

Radmila Briza

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia