Alo!

GOTOVINA i MARKAC PRAVE „VOJSKU KOSOVA"

- Pišu: R. BRIZA - D. ZLOJUTRO redakcija@alo.rs

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pomoći će formiranju, ali i obuci vojske Kosova, a kako „Alo!” saznaje, samo čekaju da Ramuš Haradinaj bude izabran za premijera takozvane republike Kosovo kako bi mu predali planove i nacrte po kojima je Franjo Tuđman formirao čuvene „zenge” (ZNG).

Prema saznanjima našeg lista, hrvatski generali Gotovina i Markač, koji su komandoval­i akcijom „Oluja”, u kojoj je ubijeno 2.000 i proterano više od 250.000 Srba, sa sadašnjim pretendent­ima na vlast u Prištini, a nekadašnji­m šefovima OVK već nekoliko meseci pripremaju detaljni operativni plan za formiranje vojske Kosova.

- Čeka se samo formiranje vlade i promocija Haradinaja u premijera. Novac je već

sakupljen i naoružavan­je jedinica neće biti nikakav problem. Plan je da Gotovina i Markač savetodavn­o obuče Albance da vojsku formiraju na osnovama na kakvim je formirana i nekadašnja Tuđmanova vojska. Tako ćemo imati situaciju da i Haradinaj dobije neku vrstu svojih „zengi” - kaže naš dobro obavešten sagovornik.

Za ovaj prljavi posao, kako kaže naš sagovornik, Gotovini je, navodno, iz crnog fonda već isplaćeno 500.000 evra u kešu.

- Albanci su sa Gotovinom stupili u kontakt preko Agima Čekua, bivšeg pripadnika hrvatskih „zengi”, i komandanat­a OVK... Hašim Tači je izdvojio velike pare da bi angažovao Gotovinu, vrlo je ozbiljno shvatio čitavu stvar i očigledno mu se prilično žuri. Gotovina je zvanično u Prištini boravio samo jednom, ali nezvanično je već desetak puta dolazio na KiM, dok se o Markačevim posetama za sada ništa ne zna - kaže naš sagovornik.

Koliko su Haradinaj i Tači rešeni da naprave vojsku po uzoru na hrvatsku, najbolje govore reči Ramuša odmah po puštanju na slobodu iz francuskog zatvora.

- Kosovski Albanci traba da se ugledaju na Hrvate kad je reč o odnosu prema Srbima - rekao je on.

Milovan Drecun potvrđuje naša saznaja o umešanosti Gotovine i Markača u formiranje kosovske vojske i za „Alo!” dodaje da i oficiri NATO već duže vreme pripremaju kompletnu organizaci­onu strukturu i kadar.

- To se sve radi pod pokrovitel­jstvom NATO. Interesant­no je da su u budžetu Kosova za ovu godinu predviđena finansijsk­a sredstva za nabavku pet helikopter­a za tu formaciju i teško naoružanje. Predviđeno je čak da u toj vojsci postoje snage za brza reagovanja. Već je pripremlje­na kompletna struktura formacije, radi se uigravanje ljudi koji će biti na komandnim pozicijama. Ako bi Hrvatska tu dobila neku ulogu, moguće je da budu angažovani Gotovina i neki drugi kaže Drecun.

 ??  ?? Uzdanice Kosova: Markač i Gotovina
već je pripremlje­na kompletna struktura formacije
Drecun
Uzdanice Kosova: Markač i Gotovina već je pripremlje­na kompletna struktura formacije Drecun

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia