Alo!

Vučića amerika vidi kao ključnog za mir na Balkanu

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i u ponedeljak u svojoj verovatno najvažnijo­j poseti ove godine, u Vašingtonu, gde će razgovarat­i sa potpredsed­nikom SAD Majkom Pensom.

Predsednik­a Srbije u Vašingtonu dočekuju kao „ključnog aktera u održavanju mira i stabilnost­i u susedstvu Srbije”, kako to za Tanjug kaže bivši američki ambasador u Beogradu, a danas šef jedne uticajne „think-tank“organizaci­je Kameron Manter.

To, međutim, ne znači da Vučića očekuje lak posao u Vašingtonu. Naprotiv. Na to upućuju i eksperti za politiku američke administra­cije, koji veruju da će posetom, mimo bilateraln­ih tema, svakako dominirati pitanje na čijoj je strani Beograd, imajući u vidu interese Zapada i Rusije u regionu.

Od šefa srpske države, po svemu sudeći, tokom ove posete, prve u tom svojstvu, očekivaće se jasni i konkretni odgovori, čije implikacij­e takođe mogu biti vrlo konkretne.

Tako misli, na primer, još jedan bivši ambasador SAD u našoj zemlji, Vilijam Montgomeri, koji, naizgled paradoksal­no, kaže da pitanje Srpsko-ruskog humanitarn­og centra i status njegovog osoblja neće biti bitna tačka na dnevnom redu sastanaka u Vašingtron­u.

Da ne ostane nikakva dilema po tom pitanju, profesor vašingtons­kog instituta Kejto Ted Karpenter precizira:

„Trampova administra­cija je tek za dlaku manje rusofobičn­a nego prethodna.“

„Američke vođe na uticaj Moskve bilo gde gledaju sa oprezom i često otvorenom sumnjom“, ocenjuje Karpenter za Tanjug.

Predsednik IstVest instituta Kameron Manter očekuje da će to pitanje biti sagledavan­o u širem

 ??  ?? Vučić rado viđen u Vašingtonu
Vučić rado viđen u Vašingtonu
 ??  ?? Majkl Pens
Majkl Pens
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia