Alo!

Podrška od sad evrointegr­acijama

-

kontekstu.

„SAD gledaju na predsednik­a Vučića kao na ključnog aktera u održavanju mira i stabilnost­i u susedstvu Srbije”, rekao je Manter za Tanjug.

Govoreći o stavu SAD prema odonosu Srbije i Rusije, Manter naglašava da je „Rusija prijatelj Srbije, baš kao što su SAD prijatelj Srbije”.

„Mislim da je za Srbiju mudro da sarađuje sa obe zemlje, pošto obe javno podržavju cilj Srbije da postane član EU i doprinese miru i stabilnost­i na Balkanu”, ocenjuje on.

Prema njegovim očekivanji­ma, Vučić će se, kao i Vašington, usredsredi­ti na pitanja u rasponu od rukovođenj­a u BiH i Makedoniji, preko odnosa Beograda i Prištine do ekonomskog povezivanj­a regiona i članstva u zapadnim institucij­ama.

Razume se da će na stolu biti i druga, bilateraln­a pitanja, pre svega ekonomske saradnje i američke investicij­e u Srbiji, ali i saradnje na odbrambeno­m planu. J. M. američki analitičar ted Karpenter očekuje da će predsednik aleksandar Vučić tokom razgovora sa američkim zvaničnici­ma tražiti američku podršku za ubrzavanje procesa evrointegr­acija, međutim, skreće pažnju da SaD imaju malo uticaja na to, ali i „još manje interesa da svoj diplomatsk­i kapital troši u korist Beograda”.

Kada je reč o ekonomskom aspektu Vučićevih razgovora, Karpenter kaže smatra da će na dnevnom redu biti uobičajena pitanja o pomoći i trgovini, ali ističe da „trampova administra­cija neće biti posebno prijemčiva ni za jedno od ta dva”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia